АППК обяви конкурси за “независими” в управата на пристанищата

Снимка: Пристанище Варна

Агенцията за публични предприятия и контрол (АППК) обяви конкурси за избор на независими членове в управата на пристанищата. АППК е публикувала покана за набиране на кандидати за участие в органите за управление и контрол в “Пристанище Варна” ЕАД. В този конкурс се търсят двама членове за ръководството на държавния пристанищен оператор.

Припомняме, че с друг конкурс, обявен от Министерството на транспорта, се търсят други трима за шефските кресла.

След края на конкурсите, ръководството на “Пристанище Варна” ЕАД ще бъде съставено от петима души. Законовите изменения за увеличаване на ръководствата бяха направени от предходното правителство на ГЕРБ. Новото коалиционно правителство на “Продължаваме промяната” не измени тези разпоредби, които разширяват администрацията, въпреки заявките за оптимизация.

За пореден път в обявите няма изрично изискване кандидатите да са с опит в управлението на пристанищни оператори.

Maritime.bg изпрати въпроси до МТС, дали с така обявените конкурси не е нарушен Законът за публичните предприятия.

Според закона – членовете на органите за управление и контрол са лица с разнообразна квалификация и професионален опит, “съответстващи на спецификата на осъществяваните от съответното публично предприятие дейности”.

Не става ясно каква например е връзката между специалност национална сигурност, обявена като допустима в обявите, с управлението на пристанища. По този начин се разширява кръгът от потенциални кандидати и до бъдещите ръководства на пристанищата могат да достигнат хора без никакъв опит в морската индустрия.

Министерството мълчи по тези въпроси.

Публична покана има и за “независим член” на управителния съвет на Държавно предприятие “Пристанищна инфраструктура”. И тук в изискванията е посочено кандидатите да имат поне 5 години опит на ръководна длъжност. В предходни конкурси, обявявани от Министерството на транспорта, като задължително условие за шефско място в ДППИ бе опитът в управлението именно на пристанищна инфраструктура.

По данни на Maritime.bg в обявените сега конкурси участват почти всички кандидати от спрените досега процедури, включително е налице по-голям брой желаещи за шефско място в пристанищата.

Очаква се в близките дни МТС да публикува списък на допуснатите кандидати по обявените от ведомството конкурси за “представители на държавата” в “Пристанище Варна” ЕАД и ДП “Пристанищна инфраструктура”.

Следва да се отбележи, че за пореден път не е обявен конкурс за директори на държавния пристанищен оператор в Бургас – “Пристанище Бургас” ЕАД, а по всичко изглежда, че той ще има все по-затихващи функции.

Какви бяха позициите на министър Николай Събев за конкурсите в морската индустрия, вижте във видеото:

По време на срещи с морския бизнес във Варна, министър Събев обяви, че конкурсите за ръководството на “Пристанище Варна” ЕАД ще се обявят, когато преминат етапите на предварителните обсъждания за развитието на неговите терминали. Това трябваше да включва три кръга от срещи – беседи с широк експертен кръг от морската индустрия, обсъждания на експертно ниво и трети етап – срещи с варненската общественост. Последният етап не се състоя, за което и пристанищните синдикати обявиха стачна готовност, както и възможна “обсада на Варна”.

Какво се случва в пристанищата и управляващото инфраструктурата им предприятие, всичко по темата до момента:

Последни новини

Последни новини

Българо-румънски енергиен остров в Черно море носи 6 млрд. евро приходи и над 20 хил. нови работни места

Енергиен остров в Черно море, изграден съвместно от Румъния и България, би улеснил разгръщането на мултигигаватов офшорен вятърен капацитет, като същевременно ще избегне

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент