ДНР: Евакуирахме 15 моряци от екипажа на кораб Царевна

След освобождението на пристанището Мариупол, една от приоритетните задачи на военнослужещите на Донецката народна република и въоръжените сили на Руската федерация беше незабавната евакуация на екипажите на чуждестранни кораби, които преди това бяха блокирани от украинските въоръжени формирования. На 11 април бяха евакуирани 47 членове на екипажи на кораби, включително граждани на Русия, Азербайджан, Египет, Сирия и Украйна.

Днес Народната милиция на ДНР, съвместно с въоръжените сили на Руската федерация, евакуира 15 членове на екипажа на товарен кораб „Царевна“, сред които 14 граждани на Република България и един гражданин на Украйна“.

Това гласи официално съобщение на Донецката народна република, видя Maritime.bg.

В момента чуждестранни моряци са в Донецк, властите на републиката им оказаха цялата необходима подкрепа, настаниха ги в хотел и им осигуриха храна, продължава съобщението.

Министерството на външните работи на ДНР от своя страна започна да прилага всички необходими процедури за организиране на заминаването на евакуираните моряци към техните страни на произход.

Освен това служителите на Министерството на външните работи на ДНР вече превозват моряци на територията на Руската федерация, за да се върнат в родината си, тъй като необходимите документи се обработват.

Благодарим на Министерството на външните работи на Руската федерация, Граничната служба на ФСБ и Министерството на вътрешните работи на Руската федерация за навременната помощ в този процес. Заедно с нашите руски колеги възнамеряваме да направим всичко възможно, за да върнем всички граждани, евакуирани от мариуполското пристанище у дома, при техните близки и приятели, възможно най-скоро, пише още в официалното съобщение.

Припомняме, че ексклузивно за Maritime.bg официалният представител на ДНР Олег Никитин заяви преди дни, че екипажът ще бъде евакуиран при първа възможност, след овладяване на пристанището.

Вижте още:

Войната в Украйна

Последни новини

Последни новини

БАМК: Отвличането на „Galaxy Leader“ е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН

Отвличането на "Galaxy Leader" е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН. Това пише в декларация до премиера Николай Денков на Българската

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер „Central Park“

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер CENTRAL PARK, в екипажа на който има двама български моряци. Това стана ясно от думите на говорителя на Пентагона

Израелската ZIM: Предприемаме временни проактивни мерки, за да гарантираме безопасността на нашите екипажи

Израелската ZIM Integrated Shipping Services (ZIM) потвърждава постоянния си ангажимент да обслужва източносредиземноморските и израелските пристанища. Това обявиха пред