Разследват фалшиви документи в Пристанищна инфраструктура

Образувано е досъдебно производство за съставяне на неистински документи в бургаския клон на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ). Към момента тече разследване на ОД МВР – Бургас и по повод него е било разпоредено на предприятието да предостави документи, свързани с обществени поръчки, на които възложител е териториалното поделение „Пристанище Бургас“, съобщи сайтът „Искра“.

„Действително има образувано производство. Преди около месец е образувано с постановление на прокурор от Районна прокуратура – Бургас и се води за престъпление с правна квалификация по чл. 308, ал. 1 от НК за съставен неистински официален документ“, заяви пред Maritime.bg прокурор Зорница Щърбева, говорител на Районна прокуратура – Бургас.

От думите на прокурор Щърбева става ясно, че към момента няма привлечени обвиняеми.

„Предстои извършване на множество действия по разследването“, заяви говорителят на Районна прокуратура – Бургас.

„В случай че бъдат събрани достатъчно доказателства за виновността на определено лице, ще се пристъпи към ангажирането му към наказателна отговорност“, подчерта прокурор Щърбева.

Директорът на разследваното териториално поделение на ДППИ Ивайло Иванов като кандидат-депутат от коалиция „ГЕРБ – СДС“

Maritime.bg припомня, че директор на Териториално поделение „Пристанище Бургас“ към ДП „Пристанищна инфраструктура“ е Ивайло Иванов. Той бе назначен и за зам.-председател на управителния съвет в софийската централа на предприятието.

На изборите през април м.г. Иванов бе кандидат-депутат от коалиция „ГЕРБ – СДС“. Иванов попадна като директор на ДППИ в последните минути на живота на служебния транспортен кабинет на Николина Ангелкова.

През годините Иванов бе сочен за кадър на младежката структура на ГЕРБ, според публикации от времето, когато Ангелкова направи чисто партийни рокади в града. По-късно от централата на партията в Бургас заявиха пред Maritime.bg, че Иванов не е членувал в ГЕРБ, но елементарна справка в социалните канали на партията доказа високата му партийна ангажираност и активност.

Иванов все още е представляващ и на предприятието „Зона за обществен достъп – Бургас“ АД, което за 2019 г. бе реализирало нищожните 6 хиляди лева приходи. Според публикации това е явен конфликт на интереси, но и новото ръководство на транспортното министерство в лицето на Николай Събев и морския му заместник-министър Владимир Върбанов не предприеха никакви мерки срещу това.

В скорошна публична изява пред националното радио Ивайло Иванов заяви, че се предвиждат „още големи обекти“ в Зоната за обществен достъп на Пристанище Бургас.

Изказването на Иванов е в сериозен сблъсък със заявките на транспортния министър Николай Събев, който наскоро пое ангажимент, че няма да допусне презастрояване в района на пристанището.

Държавният пристанищен оператор „Пристанище Бургас“ ЕАД вече има затихващи функции, а предстоящото разширяване на обществената зона по всяка вероятност е свързано с интересите на ключов за Бургас „определен бизнесмен, който се занимава с обществени поръчки и хотелиерство“, пише „Искра“.

Представителите на законодателната, изпълнителната и местната власт обсъдиха всички направени предложения и бяха единодушни, че те са в интерес както за бъдещото развитие на пристанището, така и за общината и града, обявиха наскоро от Министерството на транспорта. В същото време обществени организации изразиха сериозно възмущение от предстоящото разширяване на зоната. Против разширяването на бургаската зона се обявиха и пристанищни синдикални организации от Варна, с които ръководството на МТС трябваше да проведе срещи преди обявяването на конкурсите за шефски кресла, но и това не се случи.

Източници на Maritime.bg в транспортното министерство твърдят, че директорът на разследвания в момента бургаски клон на ДППИ и зам.-шеф на управителния съвет Ивайло Иванов за пореден път участва в процедурите, които ще определят бъдещото ръководство на предприятието.

Към момента МТС не е публикувало списък с допуснатите кандидати.

Очаквайте подробности…

Какво се случва в пристанищата и управляващото инфраструктурата им предприятие, всичко по темата до момента:

Последни новини

Последни новини

Министерството на транспорта назначава независим член в съвета на директорите на БМКЦ

Министерството на транспорта и съобщенията е обявило конкурс за за избор на един независим член в Съвета на директорите на Български морски квалификационен център, видя

Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето. През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за