Разследват фалшиви документи в Пристанищна инфраструктура

Образувано е досъдебно производство за съставяне на неистински документи в бургаския клон на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ). Към момента тече разследване на ОД МВР – Бургас и по повод него е било разпоредено на предприятието да предостави документи, свързани с обществени поръчки, на които възложител е териториалното поделение „Пристанище Бургас“, съобщи сайтът „Искра“.

„Действително има образувано производство. Преди около месец е образувано с постановление на прокурор от Районна прокуратура – Бургас и се води за престъпление с правна квалификация по чл. 308, ал. 1 от НК за съставен неистински официален документ“, заяви пред Maritime.bg прокурор Зорница Щърбева, говорител на Районна прокуратура – Бургас.

От думите на прокурор Щърбева става ясно, че към момента няма привлечени обвиняеми.

„Предстои извършване на множество действия по разследването“, заяви говорителят на Районна прокуратура – Бургас.

„В случай че бъдат събрани достатъчно доказателства за виновността на определено лице, ще се пристъпи към ангажирането му към наказателна отговорност“, подчерта прокурор Щърбева.

Директорът на разследваното териториално поделение на ДППИ Ивайло Иванов като кандидат-депутат от коалиция „ГЕРБ – СДС“

Maritime.bg припомня, че директор на Териториално поделение „Пристанище Бургас“ към ДП „Пристанищна инфраструктура“ е Ивайло Иванов. Той бе назначен и за зам.-председател на управителния съвет в софийската централа на предприятието.

На изборите през април м.г. Иванов бе кандидат-депутат от коалиция „ГЕРБ – СДС“. Иванов попадна като директор на ДППИ в последните минути на живота на служебния транспортен кабинет на Николина Ангелкова.

През годините Иванов бе сочен за кадър на младежката структура на ГЕРБ, според публикации от времето, когато Ангелкова направи чисто партийни рокади в града. По-късно от централата на партията в Бургас заявиха пред Maritime.bg, че Иванов не е членувал в ГЕРБ, но елементарна справка в социалните канали на партията доказа високата му партийна ангажираност и активност.

Иванов все още е представляващ и на предприятието „Зона за обществен достъп – Бургас“ АД, което за 2019 г. бе реализирало нищожните 6 хиляди лева приходи. Според публикации това е явен конфликт на интереси, но и новото ръководство на транспортното министерство в лицето на Николай Събев и морския му заместник-министър Владимир Върбанов не предприеха никакви мерки срещу това.

В скорошна публична изява пред националното радио Ивайло Иванов заяви, че се предвиждат „още големи обекти“ в Зоната за обществен достъп на Пристанище Бургас.

Изказването на Иванов е в сериозен сблъсък със заявките на транспортния министър Николай Събев, който наскоро пое ангажимент, че няма да допусне презастрояване в района на пристанището.

Държавният пристанищен оператор „Пристанище Бургас“ ЕАД вече има затихващи функции, а предстоящото разширяване на обществената зона по всяка вероятност е свързано с интересите на ключов за Бургас „определен бизнесмен, който се занимава с обществени поръчки и хотелиерство“, пише „Искра“.

Представителите на законодателната, изпълнителната и местната власт обсъдиха всички направени предложения и бяха единодушни, че те са в интерес както за бъдещото развитие на пристанището, така и за общината и града, обявиха наскоро от Министерството на транспорта. В същото време обществени организации изразиха сериозно възмущение от предстоящото разширяване на зоната. Против разширяването на бургаската зона се обявиха и пристанищни синдикални организации от Варна, с които ръководството на МТС трябваше да проведе срещи преди обявяването на конкурсите за шефски кресла, но и това не се случи.

Източници на Maritime.bg в транспортното министерство твърдят, че директорът на разследвания в момента бургаски клон на ДППИ и зам.-шеф на управителния съвет Ивайло Иванов за пореден път участва в процедурите, които ще определят бъдещото ръководство на предприятието.

Към момента МТС не е публикувало списък с допуснатите кандидати.

Очаквайте подробности…

Какво се случва в пристанищата и управляващото инфраструктурата им предприятие, всичко по темата до момента:

Последни новини

Хванаха 10 000 литра нелегално корабно гориво в Бургас

Национална агенция за приходите разкри над 10 000 л. нелегално гориво, складирано в база, собственост на транспортна фирма, съобщават от пресслужбата на агенцията без да разкриват името на дружеството. При внезапна проверка на района
Прочетете

В Русе отбелязват Деня на река Дунав под мотото „Открий Дунав“

Снимка: Maritime.bg С поредица от събития Община Русе ще отбележи на 29 юни Деня на река Дунав. Тази година мотото на националната кампания е „Открий Дунав“. Денят на река Дунав се отбелязва на датата, на която в София е подписана
Прочетете

Германия може да купи MV Werften за нуждите на бойния си флот

Германското правителство предложи да купи основния обект на изпадналата в несъстоятелност корабостроителна компания MV Werften, за да го превърне в арсенал за военноморския флот. Става дума за работилници и докове в Росток, посочва
Прочетете

Стартира регата Fair Play Cup във Варна

НА 25 и 26 юни Nipo Furniture, Black Sea Yachting и “Яхт клуб Кап. Г. Георгиев – Порт Варна” ще бъдат организатори и домакини за 3-ти път на станалата вече традиционна ветроходна регата „Fair Play Cup 2022”. Една регата,
Прочетете

В Бургас се провежда традиционната регата „Черноморец“

Стартира традиционната регата в детските и олимпийските класове "Черноморец 2022" в Бургас. Участват над 120 състезатели от всички клубове в странат. За поредна година яхтклуб "Черноморец" провежда регатата с подкрепата на
Прочетете

Варна отбелязва Международния ден на моряка

Тази година за десети пореден път във Варна на 25 юни 2022 ще се празнува “Международния ден на моряка”. Програма за празника, организиран от Моряшкия професионален съюз:
Прочетете

Отбелязваме Международния ден на моряка

Световната морска общност отбелязва Международния ден на моряка - 25 юни. През тазгодишната кампания по повод празника, Международната морска организация - IMO, привлича вниманието в световен мащаб към това как работната среда на
Прочетете

Пристанището в родното място на Вашку да Гама и Бургаският порт ще си сътрудничат

Меморандум за разбирателство беше сключен между „Пристанище Бургас” ЕАД и Пристанище Синес /Синеш/ - Португалия. Документът беше подписан по време на Международния морски форум „Синьото бъдеще - наша отговорност” BeFOR_BeGREEN.
Прочетете

Докерите в Германия настояват за увеличение на възнагражденията

В главните пристанища на Германия се проведе 24-часова предупредителна стачка, съобщи ДПА. В стачката участваха докери от пристанищата Хамбург Бремен, Емден, Бремерхафен, Вилемсхафен и Браке. В продължение на 24 часа те до
Прочетете

Делегация от Батуми посети Порт България Уест

Делегация от Батуми, начело с кмета на грузинския морски град Арчил Чиковани, посети пристанище "Порт България Уест". Делегацията от Батуми бе придружена от Н.Пр. Тамара Лилуашвили, посланик на Грузия в България, която активно работи
Прочетете

Последни новини

Пристанището в родното място на Вашку да Гама и Бургаският порт ще си сътрудничат

Меморандум за разбирателство беше сключен между „Пристанище Бургас” ЕАД и Пристанище Синес /Синеш/ - Португалия. Документът беше подписан по време на Международния морски

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент