Гуцанов: Втори китайски инвеститор с интерес към интермодалния терминал под Максуда

Втори китайски инвеститор прояви интерес към изграждането на интермодалния терминал под кв. „Максуда“ във Варна. Това обяви председателят на транспортната комисия в НС Борислав Гуцанов.

По думите му интерес има от „China railway international group“. Гуцанов е провел разговор с представител на компанията.

„Обект на обсъждане беше бъдещото изграждане на интермодален терминал във Варна. Началото на проекта беше сложено преди близо 15 години, когато като председател на Общински съвет – Варна, подписах споразумението между администрацията на Варна и държавата за преместването на товарните дейности от съществуващия порт “Варна–изток”, в центъра на морската столица, във Варненското езеро – под кв. „Максуда“. Тогава съоръжението беше оценено на близо 500 млн. евро. Терминалът ще има пет кейови места. Два от тях ще са за контейнери, 2 – за зърно и едно – за генерални товари. Планираната разгърната площ е върху 650 дка, а жп и автомобилната инфраструктура е изградена и налична. Представителите на китайската компания благодариха за предоставената възможност да се запознаят с вариантите, които страната ни предлага, за инвестиции в морския бизнес и изразиха нетърпение да видят картите и материалите по проекта. И при разговорите с първата китайска компания, проявила интерес към изграждането на новото пристанище под „Максуда“ – държавната China Construction Third Engineering, и с белгийската Jan De Nul, както и днес, водещо беше виждането ни – моето и на Министерството на транспорта и съобщенията, че на този етап държавата ще търси за новия терминал инвеститор, строител и експлоатираща компания в едно. Ето защо проявяваме сериозен интерес към китайските инвеститори и смятаме, че това би било добре за България. Изграждането на новите пристанищни мощности във Варна ще привлекат товарите от Далечния изток към Западна Европа, а България има шанс да бъде фактор в транспортната световна карта и да печели от ключовото си геополитическо положение“, коментира Гуцанов.

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя документалната фотоизложба „Морското наследство на България“

От днес на входа на Морската градина (до Слънчевия часовник) жителите и гостите на Варна могат да разгледат документалната фотоизложба „Морското наследство на България“,