НАТО не планира военен ескорт за търговски кораби в Черно море

НАТО не обмисля осигуряване на военноморски ескорт за търговски кораби в Черно море, тъй като страните членки се страхуват да бъдат въвлечени в потенциален конфликт с Русия.

Това се казва в изявление на НАТО в отговор на съответния призив на Рене Кофод-Олсен, ръководител на V.Group.

„НАТО не обмисля военноморска ескортна мисия в Черно море, но крайбрежните съюзници на алианса – България, Румъния и Турция – изпратиха миночистачи, които може да са в района“, заяви представител на алианса, цитиран от вестник „Файненшъл таймс”, на когото се позовават и чуждестранните медии, предаде БГНЕС.

Всяка военноморска операция, извършена от съюзнически кораби под флага на НАТО, ще изисква подкрепата на всички 30 членове на блока, отбелязва вестникът.

По-рано ръководителят на V.Group призова западния алианс да се намеси, за да осигури възможността за търговия с региона, което е жизненоважно за глобалните доставки на храна.

„Трябва да изискваме нашата навигация и корабоплаване да бъдат защитени в международни води“, каза Кофод-Олсен. „Уверен съм, че НАТО и други имат роля в защитата на търговския флот“, добави той.

Последни новини

Последни новини

БАМК: Отвличането на „Galaxy Leader“ е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН

Отвличането на "Galaxy Leader" е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН. Това пише в декларация до премиера Николай Денков на Българската

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер „Central Park“

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер CENTRAL PARK, в екипажа на който има двама български моряци. Това стана ясно от думите на говорителя на Пентагона

Израелската ZIM: Предприемаме временни проактивни мерки, за да гарантираме безопасността на нашите екипажи

Израелската ZIM Integrated Shipping Services (ZIM) потвърждава постоянния си ангажимент да обслужва източносредиземноморските и израелските пристанища. Това обявиха пред