Черно море не трябва да се превръща в зона на стратегическа конфронтация

От началото на войната до днес нито един военен кораб не е преминавал през Босфора, подчерта турският министър на отбраната. Снимка: AFP / TAL COHEN

След избухването на войната между Русия и Украйна Турция, в съответствие с изискванията на Конвенцията от Монтрьо, затвори проливите за военни кораби. Това заяви турският министър на националната отбрана Хулуси Акар в интервю с репортери след среща за Украйна във военната база на НАТО Рамщайн в Германия, цитиран от Анадолската агенция, предаде News.bg.

Акар каза, че всички страни са били уведомени за решението на Анкара.

От началото на войната до днес нито един военен кораб не е преминавал през Босфора, подчерта той.

Според турския министър конвенцията за статута на проливите е от особено значение за мира и стабилността в региона.

„Черноморският регион не трябва да се превръща в зона на стратегическа конфронтация. В противен случай ни очакват сериозни последствия. Не трябва да допускаме по-нататъшно нарастване на конфронтацията в региона“, подчерта ръководителят на турското министерство на отбраната.

Ръководителят на турското министерство на отбраната отбеляза, че Анкара следи отблизо какво се случва в Украйна. „Следим събитията в Украйна със загриженост. Благодарение на трезвия подход е възможно да се проправи пътят за по-нататъшен диалог“, смята Акар.

Той припомни позицията на Турция, която в лицето на президента Реджеп Тайип Ердоган, според турския министър, от самото начало предприе стъпки за предотвратяване на войната в региона и когато въпреки това започнаха военни действия, тя насочи усилията си към прекратяване на огъня в Украйна.

Хулуси Акар изрази надежда, че все пак ще бъде възможно да се организира среща между президентите на Русия и Украйна. „В Украйна има влошаване на хуманитарната ситуация. Турция е готова да положи всички необходими посреднически усилия, за да се обяви прекратяване на огъня“, увери той.

В същото време Акар подчерта важността на организирането на евакуацията на цивилни от зоните на бойни действия. „Продължаваме да работим в тази посока. Малък брой турски граждани остават в Украйна. Готови сме да съдействаме за евакуацията на цивилното население, включително по море“, подчерта министърът.

Maritime.bg припомня, че Турция многократно настоя Украйна да освободи турските кораби, блокирани в пристанища на страната от началото на конфликта.

В съседната ни страна имаше и по-крайни заявки, че Украйна държи турските моряци като жив щит срещу настъпващите руски сили.

Неотдавна президентът Румен Радев проведе разговор с турския си колега Реджеп Ердоган и настоя за неговото съдействие за извеждане на блокираните кораби „Царевна“ и „Рожен“.

Войната в Украйна

Източник News.bg

Последни новини

Последни новини

БАМК: Отвличането на „Galaxy Leader“ е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН

Отвличането на "Galaxy Leader" е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН. Това пише в декларация до премиера Николай Денков на Българската

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер „Central Park“

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер CENTRAL PARK, в екипажа на който има двама български моряци. Това стана ясно от думите на говорителя на Пентагона

Израелската ZIM: Предприемаме временни проактивни мерки, за да гарантираме безопасността на нашите екипажи

Израелската ZIM Integrated Shipping Services (ZIM) потвърждава постоянния си ангажимент да обслужва източносредиземноморските и израелските пристанища. Това обявиха пред