Бойни делфини пазят военноморската база в Севастопол

Бойни делфини пазят руската военноморската база в Севастопол, твърди анализаторът Х. И. Сътън в публикация за USNI News. Сателитни изображения показват две клетки за бойни делфини, преместени в района на базата през февруари.

Севастопол е най-значимата военноморска база на руския флот в Черно море, припомня Сътън. Делфините могат да изпълняват противоводолазни операции – традиционна роля, за която САЩ и Русия са обучавали морски бозайници. Това може да попречи на украинските сили за специални операции да проникнат под водата в пристанището, за да саботират военни кораби, пише още анализаторът.

Той припомня, че в Севастопол са базирани „много ценни кораби за руския флот“, които са извън обсега на украинските ракети, но са уязвими за диверсии.

По време на Студената война съветският флот разработи няколко програми за морски бозайници, включително обучение на делфини в Черно море.

С разпадането на Съветския съюз през 1991 г. частта преминава към украинските военни. С анексирането на Крим от Русия през 2014 г., подразделението попадна под контрола на руския флот. Впоследствие програмите за морски бозайници бяха разширени и върнати в оперативна служба.

В арктическия север Северният флот на Русия използва различни видове морски бозайници. Белугите и тюлените, и двата с тежки слоеве мазнини, са по-добре защитени от студа от делфините, използвани в Черно море.

Последни новини

Последни новини

Военнослужещи почистиха и боядисаха експонати на Военноморския музей

Военнослужещи от Инженерно-сапьорна рота, в.ф. 34410 и Хидрографска служба, в.ф. 26870 към Военноморските сили участваха във възстановяване на експонати във Военноморския музей.

Завърши водолазното учение на Военноморските сили с международно участие „Тритон 2023” 

Завърши водолазното учение на Военноморските сили на Република България с международно участие „ТРИТОН 2023”. To се проведе за трета поредна година и е резултат от

От началото на войната в Украйна българските Военноморски сили са унищожили четири дрейфащи мини в наши води

От началото на военния конфликт в Украйна българските Военноморски сили са унищожили четири дрейфащи мини в наши води, каза днес пред журналисти командирът на ВМС