ЕС осъди България за неизпълнение на морската стратегия

Съдът на Европейския съюз (СЕС) в Люксембург е излязъл с осъдително решение срещу България по делото на Европейската комисия за неизпълнените ангажименти по Рамковата директива за морска стратегия, съобщи Дневник. Решението отчита пропускането на дадения до края на 2019 г. срок, въпреки че в началото на месец април 2022г Министерството на околната среда и водите (МОСВ) съобщи за приключване на задължението за актуализиране на стратегическия документ.

Според решението на Европейския съд, новите обстоятелства не променят факта, че България не е изпълнила задълженията си в срок.

Ангажиментът, който България не е изпълнила, е да актуализира до средата на 2018 г. първоначалната оценка на състоянието на морската околна среда, критериите за определяне на добро състояние в морската околна среда, както и набора от екологични цели и свързаните с тях индикатори.

През 2020 г. Европейската комисия е започнала делото си пред СЕС. Преди това тя е призовавала българската страна да изпълни задължението за докладване съгласно Рамковата директива за морска стратегия два пъти. Първият е с официално уведомително писмо, изпратено до българските компетентни органи през март 2019 г., а вторият – с мотивирано становище от октомври 2019 г.

Екипът на МОСВ, ръководен от Борислав Сандов, съобщи в началото на април, че ангажиментът е изпълнен на 31 март 2022 г., когато е било финализирано електронното докладване към Европейската агенция по околна среда.

Актуализацията на Морската стратегия е била осъществена на базата на резултатите от договор между Института по океанология при Българската академия на науките и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към МОСВ, с активното съдействие на Басейнова дирекция „Черноморски район“ към МОСВ.

С това докладване е приключил първият етап от разработването на втората Морска стратегия на Република България за периода 2022 – 2027 г.

Източник Дневник

Последни новини

Последни новини

Finn Devoti Cup остана във Варна, силно общинско присъствие на финалната церемония

Състезателят на МК Одесос Варна Владимир Стасюк спечели по драматичен начин първото издание на ветроходната Finn Devoti Cup във Варна. Украинецът, който от няколко сезона се

Военнослужещи почистиха и боядисаха експонати на Военноморския музей

Военнослужещи от Инженерно-сапьорна рота, в.ф. 34410 и Хидрографска служба, в.ф. 26870 към Военноморските сили участваха във възстановяване на експонати във Военноморския музей.

Завърши водолазното учение на Военноморските сили с международно участие „Тритон 2023” 

Завърши водолазното учение на Военноморските сили на Република България с международно участие „ТРИТОН 2023”. To се проведе за трета поредна година и е резултат от