Ген. Атанас Самандов: Украйна ще трябва да се прости с излаз на море

Украйна ще трябва да се прости с излаз на море. Тази прогноза направи в ефира на Програма Хоризонт по БНР генерал-лейтенант (о.р.) Атанас Самандов.

„Защо забравихте как стоят нещата в Ирак, в Сирия, не се ли прекрояват границите“, каза генералът в отговор на въпрос на водещия дали е нормално границата на Украйна да бъде прекроена.

Бившият командващ на Съвместното командване на силите ген. Самандов заяви още, че очевидно това е война между НАТО и европейските държави срещу Русия, водена на територията на Украйна, и по всяка вероятност се цели разрушаване на федерацията и овладяване на ресурсите й.

И посочи, че всяка война се води или за суровини, или за пазар, затова днес „ставаме очевидци на напрежение в Русия за разпадане на тази държава и за достигане на суровините ѝ“.

„Войната можеше да приключи бързо, ако беше само между Украйна и Русия. Но сега виждаме, че войната е между Запада и Русия“, допълни ген. Самандов в предаването „12+3“.

Той изтъкна, че не приема за правилно посещението на българска делегация в Киев.

Ген. Атанас Самандов беше командващ на Съвместното командване на силите до 2014 г., бил е на мисии в Ирак и в Афганистан, а след това секретар по отбраната на президента Росен Плевнелиев в периода 2014 – 2016 година.

Чуйте какво още каза ген. Самандов:

Интервю на Снежана Иванова с ген. Атанас Самандов в предаването “12+3“

Войната в Украйна

Последни новини

Последни новини

Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето. През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за

Правителството пренасочи средства за компенсации на рибарите за войната в Украйна

Правителството одобри изменение на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. С изменението се предвижда пренасочване на средства към компенсаторните мерки за