Румъния и България обмислят програма, гарантираща целогодишно корабоплаване по Дунав

Фото: ИАППД
Фото: ИАППД

Румъния и България обмислят програма за развитие на река Дунав – река, която е от стратегическо значение за транспорта на стоки и хора, заяви румънският премиер Николае Чука пред обществената телевизия ТеВеРе (TVR), предаде Аджерпрес, информира Медияпул.

В предаването Чука каза, че още преди началото на конфликта в Украйна е имало разговори с министър-председателя на България за целогодишно използване на река Дунав за товарни превози.

Анализирахме възможността за намиране на решение за драгиране на Дунав, така че да можем да осигурим движението по реката през цялата година, защото през лятото, когато нивото на реката спада, има прагове, които не позволяват движението на баржи, поне с големи товари, каза Николае Чука.

Той отбеляза, че това е най-лесният и най-евтиният начин за транспортиране на стоки, а също така и най-удобният, тъй като се избягва несъвместимостта между железниците в Румъния и тези в Украйна и Молдова.

“Дунав е река, която има стратегическо значение за осигуряването на транспорта на стоки и не само, включително на пътници и туристи”, посочи румънският министър-председател. Той допълни, че на равнище ЕС съществува програма “Бърз Дунав” и вече са водени разговори с европейския комисар по транспорта Адина Вълян.

“В петък българският министър-председател ще бъде в Букурещ и ще обсъдим подробностите, за да можем да използваме и европейски средства за тази цел. Това ще бъде проект, който ще бъде от полза не само за Румъния, но и проект, чрез който ще можем да стигнем например от Галац до Бремерхафен (Германия)”, каза румънският премиер.

Последни новини

Последни новини

Българо-румънски енергиен остров в Черно море носи 6 млрд. евро приходи и над 20 хил. нови работни места

Енергиен остров в Черно море, изграден съвместно от Румъния и България, би улеснил разгръщането на мултигигаватов офшорен вятърен капацитет, като същевременно ще избегне

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент