Строят нов спасителен катер за Украйна

Естонската „Baltic Workboats“ строи 28-метров спасителен катер за Морската спасителна служба на Украйна, съобщи местното издание ERR. Съдът ще бъде доставен до една година и ще бъде базиран на Черно море в Пристанище Одеса, според естонските медии.

В завода „Baltic Workboats“ работят над 50 украинци, а компанията е отговорна за строителството на други седем плавателни съда, които осигуряват морската безопасност на страната в Черно море.

Maritime.bg припомня, че наскоро Русия върна на Украйна кораба-близнак на нарязания за скрап български спасителен кораб „Перун“ – „Сапфир“.

До средата на декември тази година, естонската „Baltic Workboats“ трябва да достави на българската Гранична полиция нов гранично-полицейски кораб. Договор за строителството беше подписан през май миналата година. За строителството на нов кораб за българските граничари бяха осигурени малко над 29,3 млн. лева без ДДС, а естонската компания получи поръчката, предлагайки цена за кораба от 25 484 043 лева.

В началото на седмицата Maritime.bg отправи питане до пресслужбата на ГД „Гранична полиция“ за хода на строителството и дали се очаква доставката да бъде извършена в предвидените по договора срокове. Не беше получен отговор до редакционното приключване на материала.

Вижте още тук:

Гранична полиция очаква нов кораб

Русия върна на Украйна кораб-близнак на „Перун“

Видео от естонската ETV:

Последни новини

Последни новини

Няма непосредствена опасност за крайбрежието ни от взривяването на „Каховка“

Във водите на Черно море в района на Одеса постъпва вода от р. Днепър след взривяване на стената на яз. Каховка. Акт, за който взаимно се обвиняват Русия и Украйна. През

Подводният риф при нос Шабла върху карти на Гаетано ди Палма и Ал. Конрад от 1811 и 1828 година

Отсечка от картата „Карта на по-голямата част от Турция в Европа“ на Гаетано ди Палма от 1811 г. с част от западния бряг на Черно и подводният риф при нос Шабла (Cap Chabla).