Предстои масово изчезване на видове в Световния океан

Затопляне на Световния океан с 5 градуса ще доведе до масово измиране на видове. Снимка: Conger Design | Pixabay 

Земята е претърпяла поне пет масови измирания, откакто се появяват първите признаци на живот. И в момента може да се върви по ръба на шесто подобно събитие, което ще засегне океаните. Ако изменението на климата продължи, животът в Световния океан може да претърпи масово измиране. Събитие, което не е наблюдавано от стотици милиони години.

Това е ужасното предупреждение в ново проучване, публикувано в списание Science от изследователите от Принстън Джъстин Пен и Къртис Дойч.

Екстремен бъдещ климатичен сценарий – при допускане на затопляне до 5 градуса по Целзий до края на века – ще предизвика масово измиране на животински видове през следващите 300 години. То ще съперничи на подобен процес от Пермския период преди 250 милиона години, в който се смята, че около 90 процента от живота в океана е изчезнал.

Учените предупреждават, че в този най-лош сценарий покачването на температурата в Световния океан ще стане причина за ограничаване на нивата разтворен във водите кислород. Някои морски обитатели биха се опитали да мигрират към полюсите в търсене на по-добри условия. Някои може да успеят, но в по-топлите райони, като тропиците, много видове вероятно ще изчезнат.

Тази мрачна прогноза може да бъде избегната, подчертават учените.

Някои морски обитатели биха се опитали да мигрират към полюсите в търсене на по-добри условия. Някои може да успеят, но в по-топлите райони, като тропиците, много видове вероятно ще изчезнат. Снимка: David Mark | Pixabay 

Светът трябва да действа бързо срещу изменението на климата и да поддържа затоплянето под 2 градуса по Целзий, а така се намаляват рисковете от масово измиране на морски организми с повече от 70%, според екипа.

С подобни действия, съчетани с други усилия за защита на морския живот, като ограничаване на замърсяването и упражняване на устойчиви риболовни практики, светът може да се надява да избегне ново масово морско изчезване на видове.

Изследователите Пен и Дойч използват специален модел, който им позволява да симулират поведението на морските видове в отговор на промяната в околната среда. Те са използвали същия модел преди това, за да симулират точно изчезването на видове от Пермския период, което се е случило преди милиони години.

Учените изтъкват, че повечето морски видове могат да понасят само определено изменение в условия на околната среда. Извън тези граници – видовете започват да изчезват.

Когато благоприятното местообитание на даден организъм започне да изчезва, неговият брой започва да намалява. Учените припомнят, че когато популацията на даден вид спадне под определен праг, често няма връщане. Моделът отчита всички тези фактори при изчисляване на рисковете от очакваното масово измиране в Световния океан.

Сценариите илюстрират, че рисковете от изчезване нарастват постоянно с повишаването на температурата в океана. Снимка: Michelle Raponi | Pixabay 

Изследователите оцениха два хипотетични сценария за бъдещо затопляне, един лек и един тежък. Екстремният сценарий предполага ниво на затопляне, което повечето учени вече не смятат за вероятно до края на века. Все пак сценариите илюстрират, че рисковете от изчезване нарастват постоянно с повишаването на температурата в океана.

Изследванията демонстрират, че поддържането на температурите под контрол може драстично да намали риска от местно и глобално изчезване на морски обитатели.

Обществото е изправено пред ключов избор, подчертават учените Малин Пински и Алекса Фредстън.

Къде ще попадне светът между най-добрия и най-лошия сценарий, представен сега от учените като предупреждение, зависи от избора, който обществото ще направи през следващите години.

Доколко светът ще се задържи до най-добрия сценарий, „остава един от най-належащите въпроси за бъдещето на живота в океаните“, отбелязват учените.

Източник Science Science E&E News

Последни новини

Последни новини

Георги Гвоздейков: Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети

Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети, заяви новият министър на транспорта и съобщенията инж. Георги Гвоздейков на церемонията по приемане на

ТУ – Варна представи разработки в Хървия по проект за дигитализация при подготовката на морски специалисти

В Република Хърватия се проведе заключителната международна партньорска среща по проект DERIN (Digital Education Readiness in Maritime and Inland Navigation), финансиран по

Депутатите избраха ново правителство, Георги Гвоздейков е транспортен министър

Народното събрание гласува днес състав на Министерски съвет. Той става факт след обединение между коалициите ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ. За министър на транспорта и съобщенията