Потопени са два руски катера в Черно море, твърди Украйна

Украински дронове са потопили два руски патрулни катера от клас „Раптор“ в района на о. Змийски, твърди началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна генерал-майор Валерий Залужний.

Той публикува кратко видео, за което твърди, че показва момент на удар срещу два руски катера „Раптор“.

Плавателните съдове са поразени в района на о. Змийски от безпилотни летателни апарати TB2, произведени от турската „Байрактар Технолоджи“.

Видео:

Руската федерация не е коментирала данните, които към момента не могат да бъдат потвърдени по независим начин.

Припомняме, че през месец март Украйна съобщи за поразен катер „Раптор“ в района на Мариупол. По-късно стана ясно, че съдът е изтеглен от руските сили.

Вчера Украйна съобщи, че са нанесени удари по позиции на Руската федерация на о. Змийски. В съобщението се твърди, че са унищожени системи за противовъздушна отбрана и комуникации. Убити са над 40 руски военни, според разпространената от Украйна информация.

Остров Змийски попадна под руски контрол през март.

Припомняме, че президентът на Украйна Володимир Зеленски потвърди, че част от украинските граничари от острова са в страната. Заявлението му дойде по време на първо интервю с представители на руски медии и след като награди граничарите посмъртно.

Руските патрулни катери по проект 03160 „Раптор“ са предназначени за патрулна служба в крайбрежната зона на морето, проливите и устията на реките с максимално разстояние до 80 мили от пункта на базиране. Съдовете от серията развиват до 50 kn. „Раптор“ могат да превозват до 20 морски пехотинци и да евакуират ранени. Въоръжени са с две картечници „Печенег“ с калибър 7,62 мм, както и с 14,5-мм боен модул КПВТ.

Maritime.bg припомня, че преди две години Русия обяви, че първия „експериментален екипаж“, съставен от жени, се готви за служба на „Раптор“.

Войната в Украйна

Последни новини

Последни новини

Футболни отбори дадоха старт на кампанията „Подкрепа за българските капитани!“ на „Galaxy Leader“

Футболните отбори "Пирин" - Благоевград и "Черно море" - Варна дадоха старт на кампанията "Подкрепа за българските капитани", които бяха задържани от йеменските хути на борда

Боен кораб свали пореден дрон над водите на Червено море край Ходейда

Илюстративно изображение. Неназован боен кораб е свалил безпилотен летателен апарат над водите на Червено море. Това съобщиха специалисти по морска сигурност. Към