Кирил Петков: Проектът за FSRU край Александруполис ще промени енергийната карта на региона

Обединени от обща визия и подкрепени от европейските институции, България и Гърция полагат основите за FSRU в Александруполис. Проектът ще промени енергийната карта на региона. Това обяви премиерът Кирил Петков по време на церемония за започване на строителството на плаващ терминал за съхранение и регазификация край гръцкия пристанищен град.

Петков заяви, че с този проект „страните от свободна и демократична Европа“ могат да се противопоставят на „икономическия шантаж на Кремъл“.

„Когато свържем стратегическата инфраструктура на Балканите, заедно можем да постигнем повече“, отбеляза още Кирил Петков.

Терминалът за втечнен природен газ край Александруполис представлява плаващо съоръжение за съхранение и регазификация, което ще бъде свързано с газопреносната мрежа на Гърция чрез газопровод с дължина 28 километра. Чрез съществуващите трасета газът ще може да достига до България, Сърбия, Република Северна Македония и други.

Планираният капацитетът на съоръжението възлиза на 6,1 млрд. м³ годишно. Сред резервиралите капацитет е и „Булгаргаз“ с 500 млн. куб. м. годишно.

Планираният капацитетът на съоръжението възлиза на 6,1 млрд. м³. Изображение: Gastrade S. A.

През новото съоръжение Европа ще може да получава газ от различни източници, което ще допринесе за укрепване на пазара на природен газ в региона. Достъпът до алтернативни доставки ще гарантира конкурентни цени и по-добри условия за българските потребители.  Настоящата енергийна криза, свързана с войната в Украйна и прекъсването на доставките за някои държави от страна на „Газпром“, подчертават стратегическото значение на инвестицията както за България, като и за Европа като цяло.

Церемонията по стартиране на строителството на терминала ще започне около 12,30 ч. на пристанището в гр. Александруполис. Участие в нея ще вземе и министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис.

Maritime.bg припомня, че се разглежда възможността България да участва и в концесионната процедура на Пристанище Александруполис.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота