Изследователският „Академик“ предава научната вахта на два по-малки кораба

Институтът по океанология при БАН си поставя задача да замени верния НИК „АКАДЕМИК“ в следващите пет години с два по-малки еднокорпусни кораба – 35-метров регионален клас и 20-метров за брегови изследвания. Снимка: ИО – БАН.

Институтът по океанология при БАН обяви поръчка за идейно проектиране на научноизследователски кораби за своите нужди, видя Maritime.bg. Институтът осигурява до 60 хил. лева за проектирането. Предметът на обществената поръчка е компонент от реализацията на Проект от Националната пътна карта за научна инфраструктура „Инфраструктура за устойчиво развитие в областта на морските изследвания и участие в европейската инфраструктура EURO-ARGO“ – МАСРИ.

Изследователската дейност на Института по океанология — Българска академия на науките (ИО – БАН) е в областта на морската физика, химията, геологията и археологията, биологията и екологията, динамиката на брега и океанските технологии. ИО – БАН осъществява комплексен мониторинг на българската част на Черно море, развива консултантска и експертна дейност, подготвя квалифицирани морски учени. ИО представлява БАН като координатор на всички изследвания, свързани с Черно море и Световния океан от Националната океанографска комисия (НОК) и успешно ръководи изследователската дейност и международните отношения в рамките на Междуправителствената океанографска комисия на ЮНЕСКО.

В момента ИО – БАН оперира собствен изследователски кораб, НИК „АКАДЕМИК“. Той успешно се експлоатира от института от 1985 г. (постройка 1979 г.), като през изминалия период е извършил повече от 250 изследователски мисии.

НИК „АКАДЕМИК“ е еднокорпусен, регионален клас, изследователски кораб с дължина 55,5 м, ширина 9,8 м, газене 4, 8 ми автономност от 30 дни. Екипажът му е от 20 души и може да взима на борда до 22 души научен екипаж.

Благодарение на грижите на Института по океанология по поддържането му, корабът се намира в добро оперативно състояние.

През 2022 г. предстои поредния класов ремонт на кораба, което ще позволи ИО – БАН да изпълнява оперативните си наблюдения и научни програми до края на 2027 г.

За този период ИО – БАН си поставя задача да замени верния НИК „АКАДЕМИК“ с два по-малки еднокорпусни кораба – 35-метров регионален клас и 20-метров за брегови изследвания.

Предвидената оперативна зона за 35-метров еднокорпусен кораб е Черно и Средиземно море, а за 20-метровия е крайбрежната зона на Черно море. Двата кораба, които ще заменят НИК „АКАДЕМИК“, трябва да бъдат адаптирани за употреба от океанографски институти, агенции или университети.

Дизайнът им трябва да се определя с висока гъвкавост, позволяваща различни мисии, високо ниво на интеграция на най-новите технологии, високи показатели за поведение на море и маневреност. Те трябва да имат здрава и лесна за поддръжка конструкция, ниска консумация на гориво и да осигуряват високо ниво на комфорт на море.

Институтът по океанология очаква идейните проекти за двата кораба да предвиждат експлоатационен живот поне за 25 години.

Корабите трябва да имат автономност поне за 15 денонощия – за 35-метровия съд и поне 5 дни автономност за 20-метровия кораб. Големият ще има далечина на плаване до 1 200 морски мили при скорост от 10 kn, а малкият до 200 морски мили.

През 40% от годината корабите ще осъществяват офшорни и крайбрежни хидрографски и океанографски мисии, включително мониторинг на околната среда. Планира се те да бъдат заети и с биологични изследвания, геолого-географски проучвания. Новите съдове трябва да са способни за работа с подводни управляваеми и буксируеми системи.

Двата съда ще плават под флага на Република България, показва справката на Maritime.bg.

Институтът по океанология очаква идейните предложения да включват най-новото навигационно, комуникационно и друго подходящо оборудване за размера, предназначението и зоната на експлоатация на новите кораби.

Задължително изискване за 35-метровия съд е да има динамично позициониране Class 1, сателитна комуникация, HF/VHF радио оборудване, ECDIS и два радара. За по-големия съд трябва да е предвидено интегриране в корпуса на 2 бр. многолъчева сонарна система – за дълбоки води и за шелфови акватории, както и поддънен профилограф и акустичен доплеров измерител на течение (ADCP).

Предвидената максимална скорост за двата съда е 12 kn.

Максималният дедуейт за 35-метровия кораб се очаква да бъде 85 тона, а за по-малкия 20-метров около 30 тона.

Разпределението на зоните за настаняване да бъде такова, че достъпът до работните помещения и отделните пространства да бъде оптимален и да осигурява оптимално използване на наличната палубна площ, изискват към бъдещите дизейни от Института по океанология.

По-големият съд трябва да бъде оборудван с алтернативен източник на енергия с нулеви емисии, който или подпомага, или изцяло замества главните двигатели по време на плаване. Капацитетът на системата трябва да бъде оразмерен така, че да осигури най-малко 1 час самостоятелно функциониране при крейсерска скорост или операции на мисия.

Идейните проекти трябва да бъдат предадени до 10-и май.


За НИК „Академик“

Научно-изследователският кораб АКАДЕМИК е в експлоатация от 1984 година (построен 1979). През 1988 година е преоборудван и обзаведен със съвременна навигационна и научно-изследователска апаратура и оборудване. Основните характеристики на кораба са:

  • водоизместване 1225 тона
  • дължина 55,5 м
  • ширина 9,8 м
  • газене 4,8 м
  • работна скорост 9,5 възела
  • екипаж 22
  • научен състав 20
  • автономност 35 дни
  • далечина на плаване 7500 морски мили

Корабът разполага със следните лаборатории:

Компютърна лаборатория: 8 m2 палуба-E;

Мокро помещение: 9.5 m2 палуба-C;

Многофункционална лаборатория: 22.5 m2 палуба-C;

Инструментална лаборатория: 14 m2 + 3.2 m2 палуба-C.

В допълнение, на разположение е пространство за инсталиране на 1 + 1 x 20 футов контейнер на палуби B и C, един 10 футов контейнер между димоотводите на палуба C и 89 m2 открито работно пространство на палуба C, което може да се използва за поставяне на до два 20 футови контейнера.

На кораба е инсталирана универсална кабелна система, позволяваща изграждането на връзки между мостика, всички лаборатории и работни пространства за свързване на различни видове оборудване. Налична е локална кабелна мрежа: Ethernet IEEE-802.3 – Protocols: TCP / IP + NFS + SMB.

НИК “Академик” е основният носител за използването на изследователската мини подводница PC-8B.

Постоянно инсталираното на борда оборудване включва: изследователски ехолоти: SIMRAD EA 200 и SIMRAD EK60; метеорологична станция: WEATHERPAK® -2000; сушилня и фризер за проби с обем 200l.

В зависимост от изпълняваните изследвания, на кораба могат да се инсталират: многолъчев ехолот SeaBat 7111 с PDS2000 програмно осигуряване; CTD SeaBird 911PLUS с 12 – 5 литрови проточни батометъра, управлявани от розета тип SBE 32 carosel; локатор за страничен обзор Klain’3000 със SonarWiz Map пост процесинг софтуер; гравитачни и вибрационни пробовземни устройства, както и различни размери багери за седиментни дънни проби; оборудване за вземане и първична обработка на хидробиологични проби.

НИК “Академик” е най-голямата морска научна инфраструктура на Република България.

С неговата помощ са проведени повече от 200 морски експедиции, 62 от които международни. По време на тези експедиции е събран огромен масив от физически, химически, биологични, геоложки и екологични данни. Корабът е част от европейската инфраструктура EUROFLEETS.

След 40 години в служба на морската наука, наближава времето той да бъде заменен с нови, многофункционални, отговарящи на съвременните изисквания научноизследователски кораби на Република България, оборудвани с необходимата апаратура, позволяваща да изпълняват и най-сложните изследователски задачи.

Последни новини

Последни новини

Георги Гвоздейков: Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети

Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети, заяви новият министър на транспорта и съобщенията инж. Георги Гвоздейков на церемонията по приемане на

ТУ – Варна представи разработки в Хървия по проект за дигитализация при подготовката на морски специалисти

В Република Хърватия се проведе заключителната международна партньорска среща по проект DERIN (Digital Education Readiness in Maritime and Inland Navigation), финансиран по

Депутатите избраха ново правителство, Георги Гвоздейков е транспортен министър

Народното събрание гласува днес състав на Министерски съвет. Той става факт след обединение между коалициите ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ. За министър на транспорта и съобщенията