Танкери на страни от ЕС вероятно ще могат да превозват руски горива

Европейският съюз се готви да смекчи пакета си санкции срещу руския петролен сектор след спорове, продължили цял уикенд, въпреки че се очаква да запази ключово условие за доставките, което ще затрудни износа на Москва в световен мащаб.

Блокът ще се откаже от предложената забрана европейски плавателни съдове да транспортират руски петрол за трети страни, но запазва предложението да забрани застраховането на тези доставки. Това показват документи, според Bloomberg, както и съобщения на източници, предаде Инвестор.

Гърция, в която са базирани едни от най-големите компании, опериращи танкери, а по-рано и Кипър, настояват предложението да бъде премахнато от шестия пакет санкции заради руската инвазия в Украйна. Доводът е липса на съгласие сред страните от Г-7, посочват запознатите с въпроса.

Последни новини

Последни новини

Футболни отбори дадоха старт на кампанията „Подкрепа за българските капитани!“ на „Galaxy Leader“

Футболните отбори "Пирин" - Благоевград и "Черно море" - Варна дадоха старт на кампанията "Подкрепа за българските капитани", които бяха задържани от йеменските хути на борда

Боен кораб свали пореден дрон над водите на Червено море край Ходейда

Илюстративно изображение. Неназован боен кораб е свалил безпилотен летателен апарат над водите на Червено море. Това съобщиха специалисти по морска сигурност. Към