Преди 125 г. е роден кап. Иван Томов – спасителят на Пирея

Преди 125 г., на 11 май 1897 г., е роден Иван Томов – капитан от Българското търговско параходно дружество и спасителят на гр. Пирея.

Иван Томов е роден е на 11 май 1897 г. в с. Антимово, Видинско. През 1914 г. постъпва в Морското училище във Варна. След трети курс, през 1917 година, е изпратен във Фленсбург, Германия, за да следва за корабен офицер, но поради военните действия е отзован обратно в България преди да приключи обучението си. Завършва Морското училище през 1920 г. и е произведен в чин мичман II ранг. Същата година сключва брак с Екатерина Михайлова, дъщеря на руски белоемигрант във Варна. Година по-късно семейството опитва да се установи във Виена, където се ражда дъщеря им Елена. Скоро след това се връщат обратно в България.

От 1931 г. Иван Томов е старши помощник-капитан в Българското търговско параходно дружество. Първото му назначение е на кораба „Княгиня Евдокия“, а след това плава на параходите „Бургас“ и „България“. През Втората световна война, след присъединяване на България към тристранния пакт, корабите на Българското търговско параходно дружество са предоставени на германската военнотранспортна служба. Капитан Иван Томов е комендант на парахода „Княгиня Мария-Луиза“.

На 28 май 1941 г. корабът, натоварен с авиобомби и гориво, пристига в пристанището на Пирея (Гърция). След като започва разтоварването, към 6,30 ч., дежурният моряк вижда, че от трюма излиза гъст черен дим. Избухналият на кораба пожар вероятно е умишлено предизвикан и е резултат от диверсия. В борбата с огъня се включват и всички гръцки пожарникари от Атина и Пирея, но не успяват да го овладеят. Възниква непосредствена опасност пожарът да се прехвърли на съседните кораби и в порта на Пирея, където са пристанищните складове, пълни с взривоопасни материали.

В този решителен момент капитан Иван Томов взема единственото правилно решение. Той разпорежда повечето моряци да напуснат кораба, а с част от личния състав остава на борда, за да изведе параход „Княгиня Мария Луиза” в открито море. При последвалия взрив загиват капитан Иван Томов и още шест души от екипажа, но градът и хиляди хора са спасени. За своя героизъм капитан Иван Томов, наречен „спасителят на Пирея”, не получава ордени и медали. До 1944 г. името му често се споменава в пресата и се отбелязва годишнината от героичната му смърт.

В годините на комунистическото управление за саможертвата на български моряци от парахода „Княгиня Мария-Луиза“ не се говори. На тях се гледа като на съюзници на хитлеристка Германия и всеки дръзнал да публикува материал за подвига им трябва да дава обяснение.

След 1989 г. истината за „спасителите на Пирея“ постепенно се възстановява. През 2000 година малка улица във Варна, зад Параходство „БМФ“, е преименувана на „Капитан Иван Томов“ и е поставена паметна плоча.

От 2015 г. неговото име носи площадът в родното му село Антимово, където също е поставена скромна паметна плоча.

Последни новини

Последни новини

Изоставането на американския флот спрямо този на Китай е депресиращо, според конгресмен

Военноморският флот на САЩ отстъпва по численост на корабите на Китай. Това заяви в събота членът на Камарата на представителите на САЩ Кен Калвърт, републиканец от

Добър късмет за Павлин Надворни и „Espresso Martini“ от децата на Яхт клуб „Кап. Г. Георгиев – Порт Варна“

Приблизително 480 мили преди да премине първия от Трите големи – нос Добра Надежда, Павлин Надворни и Espresso Martini получиха послание в рисунки от най-малките ветроходци на

Български треньор по ветроходство получи признание от Олимпийския комитет на Малта

Българският треньор по ветроходство Иван Василев, който работи в Малта от над шест години, бе сред отличените в юбилейната ХХ годишна церемония на Малтийският олимпийски