ТУ – Варна осигурява обучение на речни кадри с издаване на Нидерландски сертификати

Технически университет – Варна и Морският квалификационен център показаха на практика, как подписаните меморандуми не са само документи, а път за повишване на обучението на гимназиално ниво за постигане на плавен преход към висшето морско образование, наситено с високо ниво на технологии и симулации. Уникалният подход на ТУ – Варна към партньорите  в индустрията доведе и до новоподписания документ за взаимопомощ на Морски квалификационен център (МКЦ) към Технически университет – Варна с Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване в Русе. Това партньорство е в резултат на работата на екипа от квалифицирани експерти в МКЦ и високото ниво на професионализъм и уникалните възможности на симулаторите и техниката, с които разполага университета, както и на висококвалифицираните специалисти от гимназията в Русе. Ориентацията за взаимопомощ с гимназиите с морско и речно корабоплаване е част от стратегията за развитие и партньорства на ТУ – Варна. Това съобщават пред Maritime.bg от университета.

За първи път държавен изпит по речна специалност се проведе на тренажорите в ТУ – Варна и се осъществи в дистанционен режим, което е уникално и демонстрира високото ниво на морските специалности в ТУ – Варна. За първи път беше дадена и възможност на обучаващите се в речни специалности да ползват симулаторите при подготовката си. Цялото обучение и изпита започнаха след детайлно направена проверка по чек лист, предоставен от  Дирекция “Речен надзор – Русе” на симулаторите и установеното пълно съответствие. Технически университет – Варна показа, че освен в морското обучение има големи възможности за обучение и в речното корабоплаване.

Едно от най-големите постижения, с които може да се похвали ТУ – Варна, е ексклузивния договор за обучение на речни кадри с издаване на Нидерландски сертификати. От тази възможност могат да се възползват не само ученици и студенти на ТУ – Варна, но и вече завършили кадри с желание за надграждащо обучение.

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент