Залагат кила на първия нов кораб на флота

Визуализация, представяща до голяма степен визията на бъдещите нови кораби на флота.

На 17 юни ще се проведе церемония по тържествено залагане на кила на първия кораб от проекта Модулен мултифункционален патрулен кораб за Българските военноморски сили. Той се ръководи от NVL в сътрудничество с „МТГ-Делфин“ АД като корабостроител.

Почетни гости на церемонията са представители на българското правителство, както и на българския военноморски флот.

Церемонията ще започне с приветствено слово в 1630 часа, последвано от речи на почетните гости. След това, съвместно с представители на клиента, ще започне залагането на кила.

Maritime.bg припомня, че в края на миналата година се проведе церемония по даване на символично начало на строителството на първия от двата многофункционални модулни патрулни кораба по договора между Министерството на отбраната и NVL B.V.& Co.KG.

С реализирането на договора ще бъдат придобити два многофункционални модулни патрулни кораби, притежаващи способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС, които да заменят част от наличните във ВМС кораби, неподлежащи на модернизация.

Корабите ще дадат възможност на българските Военноморски сили да изпълняват всички задачи, свързани със защита на националните морски интереси и ще позволят пълноценно участие на флота в операциите и мисиите на НАТО и ЕС.

Корабите, които са дълги приблизително 90 метра и  с водоизместване от около 2300 тона всеки, са базирани на доказан дизайн от портфолиото на NVL и разполагат с интегрирана система за управление на бойните действия. Предназначени са за изпълнение на задачи в рамките на международни съюзнически мисии на НАТО и ЕС и дават  възможност на българските ВМС  да противодействат както на въздушни и наземни, така и на надводни и подводни заплахи.

Проектът ММПК на обща стойност от около 420 милиона евро е понастоящем най-големият проект за строителство на българските Военноморски сили.

Доставката на първия кораб е планирана за третото тримесечие на 2025 г., а на втория кораб – една година по-късно.

Междувременно проектът има и положително въздействие върху създаването на добавена стойност и заетост на местно ниво.

Видео от архива на Maritime.bg

Последни новини

Последни новини

Изоставането на американския флот спрямо този на Китай е депресиращо, според конгресмен

Военноморският флот на САЩ отстъпва по численост на корабите на Китай. Това заяви в събота членът на Камарата на представителите на САЩ Кен Калвърт, републиканец от

Добър късмет за Павлин Надворни и „Espresso Martini“ от децата на Яхт клуб „Кап. Г. Георгиев – Порт Варна“

Приблизително 480 мили преди да премине първия от Трите големи – нос Добра Надежда, Павлин Надворни и Espresso Martini получиха послание в рисунки от най-малките ветроходци на

Български треньор по ветроходство получи признание от Олимпийския комитет на Малта

Българският треньор по ветроходство Иван Василев, който работи в Малта от над шест години, бе сред отличените в юбилейната ХХ годишна церемония на Малтийският олимпийски