Остров Света Анастасия върху морска карта на Черно море от 1471 година

Grazióso Benincasa „Atlas de cartes marines de la Méditerranée et de la mer Noire“ (Atlas de cartes marines de la Méditerranée et de la mer Noire), 1471.
Грациозо Бенинказа „Атлас на морските карти на Средиземно и Черно море“, 1471 г. (отсечка от картата „Черно море“ с остров Света Анастасия в Бургаския залив).

Грациозо Бенинказа (Grazióso Benincasa) е най-известният италиански картограф от 15-и век. Роден е през 1420 г. в Монтесикуро (Montesicuro) до Анкона (Италия). Произхожда от благородническо семейство. Бил е собственик и капитан на кораб. 20 години плава в Средиземно, Адриатическо, Егейско и Черно море. От 1463 г. работи във Венеция, където са създадени повечето от неговите карти и атласи. Умира след 1482 г. 

Атласът (Атлас на морските карти на Средиземно и Черно море) е с размери 31 x 41, 5 см. Картата на Черно море е втора. Контурите на бреговете са в златисто, на Кримския полуостров в червено. В Бургаския залив с червено е нанесен остров Света Анастасия. Със знак“+“ са отбелязани удобните корабни стоянки*. 

Атласът се съхранява във френската национална библиотека „Галика“ (Bibliothèque nationale de France. Département des Manuscrits. Italien 1698).

* За първи път островът се споменава през 1656 г. от османския пътешественик Евлия Челеби. В пътеписа си „Сеяхатнаме“ (Seyahatname) (Книга на пътешествията) той пише:

„В едно от тези островчета, именно в „Света Анастасия“ има един богат манастир, в който един път в през годината се събират много християни и празнуват. Отсрещната страна на този остров се казва „Ченгене скеле“, което е оживено“ (Д. Г. Гаджанов. Пътуване на Евлия Челеби из българските земи през средата на XVII век. // Периодическо списание на Българското книжовно дружество в София, XXI, кн. LXX. 1909, с. 717).

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота