Гърция освободи руския танкер, превозващ ирански петрол

Гърция е отменила ареста на руски кораб, превозващ ирански петрол, който бе задържан по искане на САЩ, предаде АФП. Миналата седмица гръцки съд нареди връщането на петрола на Иран въпреки исканията на САЩ да го конфискуват, предаде БТА.

Гръцкото правителство издаде нареждане в този смисъл и сега сме свидетели на отмяна на конфискацията на кораба и връщането му на неговия собственик, се посочва в съобщение на пристанищните и морски власти на Иран.

Гръцкото правителство не е потвърдило веднага тази информация.

В четвъртък гръцки правителствен служител заяви, че гръцки съд е „решил, че товарът трябва да бъде освободен“.

Гръцките власти задържаха руския петролен танкер „Пегас“, преименуван няколко дни по-късно на „Лана“, на 19 април край остров Евбея по силата на санкциите на ЕС, свързани с войната в Украйна.

Според тогавашните информации танкерът е превозвал 115 000 тона ирански петрол.

По-късно петролът бе конфискуван, този път по искане на американското правосъдие, и започна прехвърлянето му към кораб, нает от САЩ.

САЩ налагат икономически санкции на Иран, които засягат специално износа на петрол.

На 27 май Ислямският революционен гвардейски корпус обяви конфискацията на два петролни танкера, плаващи под гръцки флаг, в Персийския залив, като властите определиха това като ответна мярка за ареста на кораба през април.

Миналата седмица гръцки отговорен представител заяви, че „се надява“, че решението за освобождаване на иранския петрол ще доведе до освобождаване от Иран на двата гръцки кораба.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота