Над 600 хил. тона украинско зърно е изнесено през Пристанище Констанца

Румъния е решена да играе положителна роля в решаването на проблема, свързан с транспорта на зърнени храни от Украйна към международните пазари, и търси на правителствено ниво най-добрите логистични решения в този смисъл, заяви румънският президент Клаус Йоханис, който заедно с френския си колега Еманюел Макрон посети днес военната база „Михаил Когълничану“ в окръг Констанца, предаде Аджерпрес.

„Що се отнася до транспортирането на зърно от Украйна до международните пазари, ясно е, че сме изправени пред логистично предизвикателство от епичен мащаб. Румъния е твърдо решена да играе положителна роля в решаването на този въпрос и за да намери най-добрите логистични и практически решения, премиерът (Николае) Чука вече създаде междуведомствена комисия и работи усилено за намиране на решения. (…) Тези логистични маршрути, цялата тази транспортна логистика с голям капацитет в момента не съществуват. Ние сме в състояние да развием, не точно от нулата, но от доста ниско ниво, до много високо ниво транспортните капацитети“, заяви Йоханис на пресконференция с Макрон.

Държавният глава подчерта, че Румъния вече играе важна роля в доставките на зърно от Украйна.

„Транспортирали сме стотици хиляди тонове пшеница от Украйна до Констанца и оттам до световните пазари, но очевидно има нужда от значително увеличаване на този капацитет и ние, заедно с нашите партньори, сме готови и заинтересовани да развием бързо тези маршрути“, добави Клаус Йоханис. 

Морските пристанища на Украйна са блокирани от началото на войната преди три месеца и четвъртият по големина износител на зърно в света е принуден да изпраща товари с железопътен транспорт през западната си граница или през малките си пристанища на река Дунав към Румъния, отбелязва Ройтерс.

Зърното, което Украйна е изнесла с баржи, влакове или камиони към румънското черноморско пристанище Констанца, възлиза на около 3 процента от 20-те милиона тона, които трябва да изнесе преди новата реколта, за да се избегнат задръствания и да се предотврати глобална продоволствена криза, посочва агенцията.

Йоханис заяви, че трябва да бъде направена широкорелсова железопътна връзка, съвместима с тази в Украйна, от границата до някое от украинските дунавски пристанища.

Превозът с баржи по Дунав трябва да бъде улеснен, а капацитет за товарене на зърно в черноморското пристанище Констанца – увеличен, каза румънският президент.

Украйна е изпратила около 601 115 тона зърно до пристанище Констанца, откакто Русия нахлу на 24 февруари. На път са още 120 294 тона, съобщиха по-рано този месец за Ройтерс пристанищните власти.

Европейските държави ще обмислят предоставянето на временни зърнохранилища на Украйна, която изпитва недостиг на силози за новата зърнена реколта, заяви вчера украинското министерство на земеделието.

Последни новини

Последни новини

Доц. Виолин Райков: Засилва се миграцията на средиземноморски видове по нашето крайбрежие

Динамиката на морското биоразнообразие, която непрекъснато се засилва с климатичните промени, определи темата на нашия разговор с доц., д-р Виолин Райков от Института по

Гвоздейков: Българските морски пристанища могат да се превърнат в портали, концентриращи значителна част от търговските потоци през региона

Осигуряването на бърза и ефективна свързаност между Азия и Европа през българските пристанища е сред приоритетите на правителството. Това заяви министърът на транспорта и