Корабите на флота имат средно 29 дни на море за миналата година

Декларираните кораби имат средно 29 дни на море или 27% от необходимите по стандарт на НАТО. Това пише в Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България през 2021 г., внесен в парламента през седмицата.

Възникнали технически неизправности по материалната част, забавени ремонти, финансови и материални ограничения, както и непроведени планирани международни учения във връзка с COVID-19 ограничиха възможността за достигане на определените в Алианса критерии за дни на море на корабите, според доклада.

Недостигът на личен състав се е повишил с близо 4% спрямо края на 2020 г. и е достигнал 16.4%.

„Във Военноморските сили с приоритет бяха поддържани и развивани отбранителните способности за гарантиране на морския суверенитет на страната, усъвършенствани способностите за осъществяване на непрекъснато наблюдение, оповестяване и поддържане на информационна осведоменост за обстановката в морските пространства, контрол на корабоплаването, защита на морските комуникации и стопанската дейност на море“, се посочва още в доклада.

През миналата година са извършени организационно-щатни промени по нови длъжностни разписания. Пунктове за базиране Варна и Бургас бяха реорганизирани във военноморски бази и преподчинени на командира на Военноморските сили.

Докладът е достъпен тук (29,20 MB, .pdf)

Последни новини

Последни новини

Секретен доклад във Великобритания: 55 китайски подводничари загинаха при инцидент

Най-малко 55 китайски подводничари са загинали на борда на подводница, твърдят медии във Великобритания, които цитират секретен доклад на Кралските Военноморски сили.

Бургас посреща MedCruise

Бургас ще бъде домакин на 63-та Генерална асамблея на Асоциацията на средиземноморските круизни пристанища – MedCruise. Асамблеята ще се проведе в периода 10 - 13 октомври

ДФЗ изплати над 2,7 млн. лева на бенефициери по Програмата за морско дело и рибарство 2014–2020

Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) изплати през септември 2 702 599,59  лв. на бенефициери по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020.