Остров Света Анастасия върху карта на Джовани Батиста Кавалини от 1639 година

Atlas nautique de la Mer Méditerranée et d’une partie de la Mer Noire / Jouan Batta Cavallini in Livorno Anno 1639.
Джовани Батиста Кавалини „Морски атлас на Средиземно море и част от Черно море“, 1639 г. (Отсечка с остров Света Анастасия в Бургаския залив). 

В Бургаския залив (Sisopoli / Созопол), между нос Емине (c. de lemano) и нос Маслен нос (asine), с червено е нанесен остров Света Анастасия. Със знак „+“ са нанесени удобните корабни стоянки. По западния бряг на Черно море с червено са отбелязани Калиакра (taiasa), Варна (varna) и Созопол (Sisopoli).

Информацията за Джовани Батиста Кавалини е оскъдна. Ръководил е семейна работилница в Ливорно (активна 1630-1669), която произвежда красиво декорирани атласи. 

Атласът се съхранява във френската национална библиотека „Галика“ (Bibliothèque nationale de France, département Cartes et plans, CPL GE DD-2019 (RES))*.

* Картата от атласа се съхранява и в библиотеката на американския Конгрес във Вашингтон (Library of Congress, Geography and Map Division, Washington).

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота