Заложиха кила на новия български боен кораб „Храбри”

Днес във Варна се състоя планираното залагане на кила на първия от двата многоцелеви модулни патрулни кораба (ММПК) за Българските военноморски сили. Президентът на Република България, министърът на отбраната, началникът на отбраната, Командирът на Военноморските сили на България и представители на местната власт присъстваха на този традиционен етап в корабостроенето.

И двата кораба се строят в МТГ Делфин във Варна под ръководството на NVL Group, бившата Lürssen Defence, с участието на множество български доставчици.

„Залагането на кила на бъдещия български кораб „Храбри” наистина е исторически момент – не само за безбройните проектанти, заварчици, корпусници, електротехници и майстори, чиито висок опит, изобретателност, трудолюбие и всеотдайност ще вдъхнат живот на този модерен боен кораб – но и за бъдещите моряци от Българския военноморски флот, които ще служат на борда, защитавайки нашата нация, възпирайки противниците ни и веейки гордо българското знаме над моретата, гарантирайки свободата ни за десетилетия напред“, каза контраадмирал Кирил Михайлов, Командир на ВМС на България.

По време на церемонията по залагането на кила представители на проекта закрепиха месингова плоча с четири монети върху дървен блок, като монетите символизират всяка една от страните, участващи в проекта – Българските военноморски сили, NVL Group и МТГ Делфин, а последната е в чест на събитието. След това плочата беше поставена под киловия блок, който беше спуснат, за да бъде тя тържествено закрепена. Твърди се, че този вековен обичай носи късмет както на кораба, така и на екипажа.

„Церемонията по залагането на кила винаги е много емоционален момент за корабостроителите, тъй като това е първият път, когато проектът става наистина осезаем. Днешната церемония демонстрира високото ниво на ангажираност, с която не само нашите служители, но и тези на нашия партньор МТГ Делфин, както и нашите доставчици, работят по този проект за ново строителство. Моите благодарности преди всичко отправям към всички, които участват за постигането на този специален етап“, обясни Дирк Малговски, Управляващ директор на NVL B.V. & Co. KG.

Корабите, които са с дължина 90 метра, с водоизместимост приблизително 2300 тона, са базирани на доказан дизайн от протфолиото на NVL и разполагат с интегрирана система за управление на бойните действия. Предназначени са за изпълнение на задачи в рамките на международни съюзнически мисии на НАТО и ЕС и дават възможност на българските ВМС да противодействат както на въздушни и наземни, така и на надводни и подводни заплахи. Проектът ММПК е най-големият проект за ново строителство на Българските военноморски сили към момента. Доставката на първия кораб е предвидена за третото тримесечие на 2025 г., а на втория кораб – година по-късно.

„Своевременно достигнахме до още един важен етап от проекта. Доброто сътрудничество с NVL и всички участващи страни е гаранция за успешното изпълнение на поставените задачи и доставка на плавателните съдове по план“, каза Светлин Стоянов, изпълнителен директор на МТГ Делфин. Проектът има и положително въздействие върху местната икономика и местната заетост. Досега повече от 40 местни служители са наети чрез НТБ (Нейвъл Технолоджи България) във Варна – новооснована компания от NVL Group. Освен това множество местни доставчици, например за вътрешно обзавеждане, изолация или климатизация, постепенно се интегрират в проекта, като по този начин косвено създават нови работни места в България.

Видео от церемонията:

Източник Снимки: NVL / Sky pictures

Последни новини

Последни новини

Доц. Виолин Райков: Засилва се миграцията на средиземноморски видове по нашето крайбрежие

Динамиката на морското биоразнообразие, която непрекъснато се засилва с климатичните промени, определи темата на нашия разговор с доц., д-р Виолин Райков от Института по

Гвоздейков: Българските морски пристанища могат да се превърнат в портали, концентриращи значителна част от търговските потоци през региона

Осигуряването на бърза и ефективна свързаност между Азия и Европа през българските пристанища е сред приоритетите на правителството. Това заяви министърът на транспорта и