Български дипломати се срещнаха с екипажа на „Рожен“

По време на престоя си в Одеса, генералният консул на България в Одеса Светослав Иванов и завеждащият консулската служба Кирил Апостолов посетиха Черноморск и се срещнаха с капитан Кирил Карапанов и част от екипажа на българския кораб „Рожен“. От началото на военните действия в Украйна корабът се намира в пристанището на града.

Българските дипломати са се запознали с обстановката на място и със съдействието на украинските власти, пише още в официалната информация. Предишният екипаж, който е бил на кораба в момента на започване на военните действия, вече се намира в България, а настоящият екипаж е пристигнал впоследствие.

Към момента екипажът на кораба се състои от 11 души, сред които седем български и четирима украински граждани.

Капитан Карапанов информира, че на плавателния съд има достатъчно провизии, гориво, има достатъчно вода, лекарства, храна, достъп до Интернет и българска телевизия, а отпадъците се изнасят регулярно. Обстановката е спокойна, до момента не е имало непосредствена военна заплаха за екипажа и кораба.

По думи на капитана, корабът се поддържа в постоянна готовност, има техническа възможност да напусне пристанището и да отплава в рамките на час от получаване на разрешение.

Последни новини

Последни новини

Преди 60 години е създаден Дивизион патрулни кораби към Военноморска база – Бургас

Преди 60 години на днешната дата е създаден Дивизион патрулни кораби към Военноморска база – Бургас. На 2 юни 1963 г. е вдигнат флагът на първия от новодоставените шест

Китай стартира първи морски проект за улавяне и съхранение на въглероден диоксид

Началото на първи пилотен демонстрационен проект в Китай за улавяне и съхранение на въглероден диоксид, обяви Китайската национална офшорна петролна корпорация (CNOOC).