Инвестиционният фонд на „Три морета“ придоби значителен дял в БМФ Порт Бургас

Инвестиционният фонд на Инициативата на Три морета S.A. SICAV-RAIF („3SIIF“) придоби значителен дял в БМФ Порт Бургас ЕАД, голям пристанищен оператор в Пристанище Бургас в България, от Адванс Пропъртис ООД, който ще запази мажоритарен дял. Инвестицията подлежи на одобрение за контрол на сливанията.

БМФ Порт Бургас, който включва Пристанищен терминал Бургас Изток II и Пристанищен терминал Бургас Запад, работи по две дългосрочни концесии, предоставени от българското правителство.

Инвестицията в БМФ Порт Бургас е добре съобразена с целта на Фонда за подобряване на свързаността в района на Три морета. Пристанище Бургас е важен инфраструктурен актив, свързващ Триморския регион с Централна Азия и Близкия Изток. То е стратегически разположено на брега на Черно море и е най-близкото пристанище на Европейския съюз до Босфора. Пристанище Бургас действа и като основен морски портал към София и Пловдив, най-развитите и индустриализирани градове на България, чрез директни железопътни и пътни връзки. Инвестицията ще засили интеграцията в ЕС чрез намаляване на инфраструктурните пропуски и предоставяне на по-широки икономически ползи за региона чрез подобряване на свързаността и увеличаване на капацитета на пристанището.

БМФ Порт Бургас предлага значителна възможност за Фонда да подкрепи дългосрочния растеж на пристанището със значими последващи инвестиции за разширяване на капацитета и способностите му. Тези инвестиции включват разширяване на съществуващите корабни места, изграждане на нови корабни места, по-нататъшна модернизация на съоръженията и възможност за обработка на нови видове товари. Дългосрочният растеж на БМФ Порт Бургас ще подкрепи вече съществуващите и ще създаде нови производствени мощности в България и региона, като производителите и износителите ще се възползват от широката гама от дейности и отлични услуги на пристанището.

Инвестицията в БМФ Порт Бургас представлява четвъртата инвестиция на 3SIIF и първата му директна инвестиция в България. От март 2020 г. Фондът направи редица инвестиции: придобиването на Cargounit, водещият бизнес за лизинг на локомотиви в Полша; финансиране на изграждането на най-модерния център за данни Tier3/Tier 4 в Балтийските страни чрез инвестицията в центровете за данни Greenergy в Естония; и придобиването на мажоритарен дял в Enery, разработчик на възобновяеми енергийни източници в региона с капацитет на проекти от над 3GW за производство на възобновяема енергия.

Кристиан Рой, инвестиционен директор в Amber Infrastructure, отбеляза: „Инвестицията в БМФ Порт Бургас е вълнуваща възможност за подкрепа на по-нататъшния растеж на пристанището в съответствие с целите на фонда. Това е и първата инвестиция на 3SIIF в пристанищния сектор и първата му пряка инвестиция в България. По-нататъшното развитие и продължаващата модернизация на пристанището ще изиграе ключова роля за запълване на празнината в транспортната инфраструктура в югоизточната част на Триморския регион, като това същевременно ще осигури по-широки икономически ползи за България и региона.”

Георги Домусчиев, основател и управляващ директор на Адванс Пропъртис ООД, коментира: „Много сме доволни от сделката, която е голям успех и отлична възможност за Пристанището. Вече повече от 10 години БМФ Порт Бургас инвестира значително в модернизацията на пристанищните терминали в изпълнение на целите си за растеж. Продължаващото развитие на модерни концепции за пристанищни дейности и услуги чрез устойчиви и отговорни инвестиции в партньорство с 3SIIF, ще даде съществен принос за интеграцията и диверсификацията на транспорта в региона.”

 Amber Infrastructure („Amber“) е специализиран международен инвестиционен мениджър, фокусиран върху създаването на инвестиции, управлението на активи и управлението на фондове. Основният бизнес на Amber се фокусира върху снабдяването, разработването, консултирането, инвестирането и управлението на инфраструктурни активи в секторите на обществената, транспортната, енергийната, цифровата и демографската инфраструктура, които поддържат всекидневния живот на хората, домовете и бизнеса в международен план.

Амбър е със седалище в Лондон, с офиси в Европа, Северна Америка и Австралия и в нея работят над 160 специалисти по инфраструктура.

Инвестиционен фонд „Инициатива три морета“ (The Three Seas Initiative Investment Fund)

3SIIF е специализиран търговски фонд, насочен към инфраструктурни инвестиции в Централна и Източна Европа („ЦИЕ“). Фондът ще инвестира в енергийна, транспортна и цифрова инфраструктура в страните членки на Европейския съюз („ЕС“) от ЦИЕ, които граничат с Балтийско, Адриатическо и Черно море, където търсенето на дългосрочни търговски инвестиции в национална инфраструктура е сред най-високите в ЕС . Регионът на трите морета се състои от 12 държави-членки на ЕС от ЦИЕ, които граничат с Балтийско, Адриатическо и Черно море.

Инвестициите на фонда включват: Cargounit, най-големият бизнес за лизинг на локомотиви в Полша, който в момента се разширява в Региона на трите морета; Enery, компания за производство на енергия от възобновяеми източници, развиваща активи в региона на трите морета, с портфолио от оперативни активи за производство на слънчева енергия в България, Чехия и Словакия; Greenergy, платформа за центрове за данни, която има за цел да обслужва нуждите от изчисления и съхранение на Трите морета; и BMF Port Burgas, основен пристанищен оператор в България.

Amber Infrastructure Group е изключителен инвестиционен съветник на фонда и отговаря за услугите за генериране, управление на активи и набиране на капитал.

Адванс Пропъртис ООД

Адванс Пропъртис ООД е една от най-големите частни компании в България по приходи, с инвестиции в България и по света. Нейното диверсифицирано портфолио включва инвестиции предимно във фармацевтични продукти, корабоплаване, пристанищни операции и управление и недвижими имоти.

Адванс Пропъртис е със седалище в София, България, с инвестиции в повече от 100 дъщерни компании в 26 страни по света.

БМФ Порт Бургас

БМФ Порт Бургас е частният, многофункционален пристанищен оператор на Пристанищен терминал Бургас Изток II и Пристанищен терминал Бургас Запад. Разположен в района на Бургаския залив, по крайбрежието на Черно море, БМФ Порт Бургас управлява най-близкото дълбоководно пристанище до Босфора. Предлагайки отличен морски достъп, пристанище Бургас е важен логистичен възел на Трансевропейския транспортен коридор VIII и основен морски портал в мрежата TRACECA, свързваща Европа с Централна Азия. Местоположението на пристанището позволява на БМФ Порт Бургас да обслужва големи клиенти в ключови индустрии на България, както и центрове за потребление.

Работейки в рамките на два концесионни договора с българското Министерство на транспорта и съобщенията, БМФ Порт Бургас е развил сериозен опит в пристанищните услуги и привличането на клиенти през последното десетилетие. Завършените стратегически инвестиции включват разработването на специални контейнери, меден концентрат, пропан-бутан, сярна киселина, зърнени и проектни товарни съоръжения, като предстоят и различни нови разработки. Това развитие позволи на БМФ Порт Бургас да се превърне в основен морски портал на България, обработил около 7 милиона тона товари през 2021 г.

Пристанищен терминал Бургас Изток II е един от най-големите пристанищни терминали по Черноморието с уникален потенциал за обработка и съхранение на товари. Терминалът се състои от девет корабни места и пет кея. С обща дължина на кея от 2145 метра и максимално газене от 14,6 метра, терминалът е в състояние да приеме голямо разнообразие от плавателни съдове, предоставяйки на своите клиенти отлични възможности да се възползват от икономии от мащаба.

Пристанищен терминал Бургас Запад разполага с шест места за плавателни съдове с обща дължина около 1188 м. Районът разполага с напълно рехабилитиран контейнерен терминал, който реализира значително увеличение на годишния трафик от порядъка на 75% между 2016 и 2020 г.

Последни новини

Рекорд: Над 100 газовоза са поръчани за строителство за полугодието

Над 100 газовоза са поръчани за строителство за първото полугодие на 2022 г., става ясно от данни на Clarksons'. Това е рекорд за ново строителство за всички времена. През миналата 2021 г. бяха поръчани 86 LNG-газовоза.
Прочетете

ООН се провали в набирането на пари за обезвреждане на „плаващата бомба“ в Червено море

Едва 100 хил. долара са набрани в организираната от ООН кампания, която има цел да осигури 20 милиона долара за справяне със ситуацията с FSO SAFER. Плавателният съд представлява изключително сериозна опасност за околната среда, а
Прочетете

Учени откриха „полюси на затопляне“ в Арктика

Руски и норвежки учени откриха в Арктика "полюси на затопляне" - зони с ускорено повишаване на температурата, по-голямо от скоростта на глобалното затопляне от десетилетия, съобщи ТАСС. Най-високите темпове на затопляне са
Прочетете

ИАРА ще получи над 35 млн. лева за дронове и нова техника

Планира се Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури да придобие различен вид техника, включително дронове, с което да се подпомогне изпълняването на контролните й функции, обяви в Бургас заместник-министърът на земеделието д-р
Прочетете

Бургас посреща Европейския шампионат по корабомоделен спорт

И тази година Бургас по традиция ще посрещне Европейския шампионат по корабомоделен спорт в клас "С". Очаква се участниците да предложат за оценка на журито 70 елитни модела. Освен от България, в Бургас ще пристигнат състезатели от
Прочетете

Изтеглянето на Русия от Змийския остров не гарантира износа на зърнени товари от украинските…

Изтеглянето на руснаците от Змийския остров е истински успех за украинците и болезнен удар за Москва, но не е сигурно, че ще промени хода на войната, смятат експертите. "Това е важно развитие на войната, което разхлабва обръча на
Прочетете

Флотът откри и унищожи морска мина край бреговете на България

Сигнал за плаваща морска мина е получен в Щаба на Военноморските сили в 15.10 ч. на 30 юни 2022 г. от Морския спасителен координационен център. Мината е забелязана на 27 морски мили източно от устието на река Камчия от моторен кораб
Прочетете

България участва в Конференцията на ООН за опазването и устойчивото използване на океаните и…

Снимка: Олег Ласточкин, © РИА Новости Заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов взе участие в Конференция на ООН за опазване на океаните и морската околна среда.
Прочетете

Представиха пред украинския бизнес възможностите за износ на зърнени товари през пристанищата на…

Снимка: Пристанище Варна Възможностите за обработка на товари в българските пристанища във Варна, Бургас и Русе бяха представени пред представители на Украинската търговско-промишлена палата по време на събитие, организирано от
Прочетете

Путин: Абсолютно никой не пречи на Украйна да разминира пристанищата си и да изнася зърно

Фото: amic.ru Никой не пречи на Украйна да разминира пристанищата си. Това заяви днес президентът на Руската федерация Владимир Путин. Той коментира, че именно украинските военни са отговорни за минирането на пристанищата на Черно море
Прочетете

Последни новини

България участва в Конференцията на ООН за опазването и устойчивото използване на океаните и моретата

Снимка: Олег Ласточкин, © РИА Новости Заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов взе участие в Конференция

Представиха пред украинския бизнес възможностите за износ на зърнени товари през пристанищата на България

Снимка: Пристанище Варна Възможностите за обработка на товари в българските пристанища във Варна, Бургас и Русе бяха представени пред представители на Украинската

Иновациите и дигитализацията дават нови хоризонти за развитие на синята икономика на България

На 22 юни 2022 г. се проведе национална конференция на тема "Иновации и дигитализация за устойчиво развитие на синята икономика на България". Организатори на събитието бяха

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент