Ирански катери маневрираха в опасна близост до американски кораби в Персийския залив

Три катера на иранската Ислямска революционна гвардия са маневрирали в опасна близост до кораби на американските военноморски сили, съобщи „Вашингтон пост“, позовавайки се на информиран източник, предаде News.bg.

Патрулният кораб на ВМФ на САЩ USS Sirocco и транспортният кораб USNS Choctaw County са извършвали преход в международните води в Персийския залив, когато три ирански катера се приближили до Sirocco на опасно разстояние, каза източникът на вестника. Той отбелязва, че иранските съдове се движели с „опасна висока скорост“.

Те промениха посоката си едва след като USS Sirocco подаде предупредителен сигнал, твърдят източници на „Вашингтон пост“.

Иранските катери също са се сблизили опасно до USNS Choctaw County.

Твърди се, че инцидентът е продължил около час, след което иранските съдове напускат района.

Говорителят на Централното командване на САЩ (CENTCOM) Джоузеф Бучино заяви пред изданието, че действията на иранския флот „не отговарят на международните стандарти за професионално или безопасно поведение на море, което увеличава риска от сблъсък“.

Източник News.bg

Последни новини

Последни новини

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по