Дилер Шипинг отказа полупостроен кораб в Булярд, ИХБ ще го дострои за себе си

Индустриален холдинг България АД ще дострои кораб за себе си, след като възложителят – турската компания Diler Shipping and Trading Inc., е прекратила договора за строителството му, съобщи дружеството, предаде Investor.bg.

Индустриален холдинг България АД строи кораби чрез дъщерното Булярд корабостроителна индустрия EАД – бившата Варненска корабостроителница.

Корабът ще бъде достроен за Serdika Ltd, която е 100% дъщерна на Булярд корабостроителна индустрия EАД. Той ще бъде завършен през октомври 2011 г.

Това ще бъде 5-ти кораб във флотилията на Индустриален холдинг България. Според проспекта за увеличението на капитала на холдинга от началото на 2011 г. основните активи на групата, или 52,3%, са вложени в дейността морски транспорт.

Тази дейност стартира от юни 2009 г., след като първият новопостроен собствен кораб – Емона, отплава по договор за чартиране. През 2010 г. на тайм-чартър са отплавали и останалите три кораба от групата – Марциана – от февруари, Карвуна – от юни, а Антея – от декември.

На 2 октомври 2009 г. фирма на Български морски флот АД отказа поръчката за строителството на кораб на стойност 23 млн. евро и това положи началото на дейността на Индустриален холдинг България АД в морския транспорт. Тогава бе заявено, че „корабът, който се предвижда да бъде пуснат на вода през декември 2009 г., остава собственост на Булярд корабостроителна индустрия EАД и ще бъде продаден в бъдеще“.

До момента той не е продаден извън групата, дъщерни дружества на която са закупили още 4 кораба, производство на Булярд.

Индустриален холдинг България АД отчете 1,45 млн. лв. консолидирана печалба за първото полугодие на 2011 г., спрямо загуба от 1,78 млн. лв. за съпоставимия период на миналата година.

Печалбата е резултат от положителни нетни преоценки на кредити в йени и долари за 3,6 млн. лв. през първото полугодие на 2011 г., спрямо отрицателни нетни преоценки в размер на 3,9 млн. лв. за първото полугодие на 2010 г.

Ако се изключи ефектът от разликите във валутните курсове, дружеството би отчело 4,49 млн. лв. загуба за първото полугодие на 2011 г., спрямо печалба от 2 млн. лв. за първото полугодие на 2010 г.

За последните 12 месеца акциите на Индустриален холдинг България АД отчитат спад с 38,31% до 0,839 лв. за акция и 57 млн. лв. пазарна капитализация.

Виж още: Предадоха и именуваха нов кораб в Булярд /архив/ 

maritime.port.bg – България / Корабостроене

Последни новини

Последни новини