Фондация “За нашето море” ще финансира проекти за подобряване на състоянието на черноморската екосистема

Серията продукти “Черноморски съкровища” са първите продукти от нашето море, предлагащи проследимост от улова до трапезата. В духа на най-напредничавите световни примери за отговорен риболов, потребителите имат възможност да се запознаят с детайли за произхода на рибата в закупения от тях продукт: корабите, техните капитани и конкретния район на улов. Компанията-производител от своя страна проследява всяка стъпка от процеса: какви мрежи са използвани при улова, как е съхранена рибата на кораба, как и от кого е транспортирана до фабриката и т.н.

“С тази серия продукти правим сериозна крачка в посоката, която заявихме още при създаването на “Черноморски улов” преди 3 години: чрез продуктите, които създаваме, да променяме представите за черноморската храна и да работим за отговорното отношение спрямо ресурсите на Черно Море”, коментира Георги Гавазов, управител на Черноморски улов. 

Проследимост на произхода

Проследимостта на произхода е достъпна чрез QR код на всяка опаковка, чието сканиране отвежда до детайлна информация за продукта, района на улов и корабите и капитаните, които са уловили рибата в консервата. Например, барбунът е уловен между град Поморие и нос Емине, в зоната между 2 и 5 мили от брега, от каварненски риболовен кораб “78-22”.

Фондация “ЗА НАШЕТО МОРЕ” http://www.foroursea.org

По повод световния ден на рибарите, на 27 юни официално започва да функционира Фондация “ЗА НАШЕТО МОРЕ”. Фондацията ще подкрепя и финансира инициативи, които директно, ефективно и по измерим начин работят за решаването на конкретни проблеми или подобряването на състоянието на черноморската екосистема. 

“ЗА НАШЕТО МОРЕ” е следващата стъпка от политиката за устойчивост на компанията, като средствата във фондацията ще идват от една страна като “Черноморски Улов” отделя процент от всички приходи, а от друга чрез набиране на допълнителни средства от дарители. 

От компанията споделиха, че една от първите задачи пред фондацията е да продължи и надгради инициативата “Най-ценния улов”: първата по рода си мащабна акция за почистване на Черно море от страна на черноморския риболовен флот. 

Последни новини

Последни новини

Хутите: Целият екипаж на кораб GALAXY LEADER е осигурен с всичко нужно

На снимката са капитанът на кораба, старши помощник-капитанът и дипломатически представител. От съображения за сигурност, част от изображението е замъглено. Целият екипаж на

Пристанищата на ЕС претоварват огромни количества руски газ за трети страни

Европейският съюз се стреми да ограничи употребата на руски газ след нахлуването на Руската федерация в Украйна. Анализ на Института по енергийна икономика (IEEFA) обаче отчита

Променени тарифи за пристанищните такси създадоха напрежение в морската индустрия

Без нужното обществено обсъждане е изменена тарифата за събираните такси от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Това пише в писмо до транспортния министър