Путин: Абсолютно никой не пречи на Украйна да разминира пристанищата си и да изнася зърно

Фото: amic.ru

Никой не пречи на Украйна да разминира пристанищата си. Това заяви днес президентът на Руската федерация Владимир Путин. Той коментира, че именно украинските военни са отговорни за минирането на пристанищата на Черно море и няма никаква пречка за износа на зърно.

„Ние ще гарантираме безопасността на корабоплаването“, подчерта още Путин.

Руският лидер повтори мнението си, че кризата, която удари световните пазари на храни, не е заради Русия, а Запада. По-рано този месец Организацията на обединените нации заяви, че светът е изправен пред безпрецедентна криза, свързана с изхранването.

Путин обяви още, че по данни на Москва в момента има едва 5 милиона тона зърно в Украйна, като това количество „по никакъв начин не засяга световните пазари“, а делът на износа на тези продукти е нищожните 0.5% от всички храни в света.

В същото време ЕС и ООН твърдят, че зърнените храни, които не могат да бъдат изнесени от Украйна, са около 20 млн. тона.

Владимир Путин посочи, че Украйна има възможност да извършва износ и през пристанищата на Азовско море. Федерацията пое контрола над портовете в Мариупол и Бердянск.

Припомняме, че от началото на военния конфликт два кораба, контролирани от български компании, останаха блокирани в местни пристанища. Екипажът на м/к „Царевна“ бе евакуиран от руски сили и се очаква в идните дни съдът да напусне пристанище Мариупол, докато няма подобни изгледи за блокирания в Черноморск втори плавателен съд, макар такъв ангажимент да пое президентът на Украйна Володимир Зеленски пред българския премиер Кирил Петков (към момента в оставка).

Последни новини

Последни новини

БАМК: Отвличането на „Galaxy Leader“ е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН

Отвличането на "Galaxy Leader" е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН. Това пише в декларация до премиера Николай Денков на Българската

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер „Central Park“

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер CENTRAL PARK, в екипажа на който има двама български моряци. Това стана ясно от думите на говорителя на Пентагона

Израелската ZIM: Предприемаме временни проактивни мерки, за да гарантираме безопасността на нашите екипажи

Израелската ZIM Integrated Shipping Services (ZIM) потвърждава постоянния си ангажимент да обслужва източносредиземноморските и израелските пристанища. Това обявиха пред