Варна върху карта на анонимен португалски картограф от 1547 година

Варна (с формата rbom) върху карта на анонимен португалски картограф от 1547 г (Отсечка със западния бряг на Черно море и винетки на крепостите Калиакра (tazara), Варна (rbom) и Несебър (mesembre).
Картата „Европа и Северна Африка“. (Атлас на Валард, 1547 г., Фолио: f. 10). Отсечка с Черно море. 
Картата „Европа и Северна Африка“. (Атлас на Валард, 1547 г., Фолио: f. 10).

Атласът е създаден във Диеп (Dieppe), северна Франция през 1547 г. Авторът му е неизвестен. Бил е собственост на Никола Валард (Nicolas Vallard), откъдето идва и името му. Той се съхранява в библиотеката Хънтингтън (Huntington Library) в Сан Марино, Калифорния, САЩ.

Атласът съдържа 68 страници и 15 морски карти. Картите в атласа са обърнати, северът е в долната страна на атласа, югът е отгоре. 

Карта (фолио 10) представя Европа и Северна Африка. На картата е представена и Варна с формата rbom. Това е единствената морска карта с това изписване на Варна.

Картата е украсена с изображения на владетели на съответните области, с винетки на крепости и две рози с 16 посоки на ветровете (едната в средата на Черно море).

По западния бряг на Черно море са представени винетките на три крепости (без надписи). Най-вероятно това са изгледи на Калиакра, Варна и Несебър, представени на картата с червено мастило – знак за значимост на селищата (пристанищата). По западния бряг на Черно море с червено мастило са представени крепостите Калиакра (tazara), Варна (rbom) и Несебър (mesembre).

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота