Юлиян Недев – Протей: Спира ми дъхът от възхита пред подводния свят

Юлиян Недев е световноизвестен подводен фотограф. Неговият баща Веселин Недев заедно с приятеля си Ангел Златанов са първите подводни фотографи у нас. В момента, когато Юлиян се ражда той е на подводни снимки, а още ненавършил пет години и му дава да захапе шнорхела и с маска и плавници го пуска под водата. Първия урок по подводно снимане му предава друг голям подводен фотограф и приятел на неговия баща Любомир Клисуров, който вече разказа пред Мaritime.bg своята морска история.

Юлиян Недев има над 65 участия в национални и международни изложби,  23 самостоятелни изяви в различни галерии. Създател и организатор е на Международния фотографски салон – Варна. Носител е на много престижни международни отличия за подводно снимане, както и на голямата награда на Фотоваканция 97. Сега работи заедно с жената до себе си в живота, Пламена Милева, също подводен фотограф, която е в световния топ 5 на фотографите, снимащи модели под вода.

© Пламена Милева

Ето какво ми разказа подводният фотограф Юлиян Недев:

– Ще започна с нещо важно, не знам дали е известно – подводната фотография е втората най-опасна в света след военната, според статистиката на „Нешънъл Джиографик“. Но, ако във военната поемаш риска, заради хрониката на ужасите на войната, то в другата го правиш единствено от желанието да снимаш красотите на водните дълбини. Морето не ги разкрива току тъй пред всекиго и може да платиш много скъпо за тях. Вече имам над 2000 часа под водата и добре знам, какво може да ми се случи там. 

Навремето на два пъти е имало ситуации, когато сме влизали петима и сме излизали четирима. Предпазлив съм под водата, но не от страх. Моят живот не ме притеснява, правя го, защото съм с други хора и отговарям за тях – това са жена ми Пламена, моделите, които снимаме. Там долу нещата могат да се объркат за една секунда, ако не си проверил предварително всичко по екипировката и това да струва човешки живот.

Рискови ситуации, колкото искаш! Но преди това да кажа, че с Пламена се запознахме през 2008 година покрай първия международен фотосалон в България. Тя живееше в Испания и изпрати свои снимки, стандартна фотография, с които спечели наградата за дебют. Дойде да си я получи, запознахме се, година по-късно вече бяхме заедно и така до днес. Тя има много силна лична връзка с морето и бързо се запали по подводната фотография. Когато се роди нашият син и беше на три месеца – направи първата си подводна фотография – гмурна се под водата с него и го засне. После изкара водолазен курс, започнахме да ходим заедно в различни държави, да участваме във фотографски състезания и още на първото тя взе втората награда на световно първенство в Червено море. Получи се серия от участия и награди от нейна и моя страна, станахме тандем и така до днес.

Най-дълбоководната фотография с модел в света (на 33 метра – пределната дълбочина без декомпресия) я направи жена ми Пламена Милева край остров Тенерифе, аз й бях осигуряващ водолаз. Там има подводна статуя на Мадоната с младенеца. Как става снимането? Моделът се задържа на дъното с 6 кг тежести под роклята. Подавам й да поеме въздух, дърпам се от кадъра и Пламена снима. За всеки случай близо до нея има скрита малка бутилка с регулатор (тя самата е леководолаз със степен инструктор), защото ако не мога да стигна до нея, няма шанс сама да изплава с тези тежести на кръста. 

Най-опасните ни снимки бяха на жена модел заедно със скат на 22 метра дълбочина. Това е същата риба, която с шипа си уби онзи смелчага от „Дискавъри“. Стига до 2 метра дължина. Какво стана? Искаме да накараме ската да се приближи до модела, която държи в ръката си малко калмари. Неговите очи са от горната страна, а устата от долната. Тя му показва калмара, за да се приближи да го изяде. Като осигуряващ водолаз давам на модела да поеме въздух и се отдръпвам, за да стане снимката. В този момент скатът минава над нея и я обгръща цялата. Това е в мига, когато снимката е направена. Той я е обгърнал, иска да яде и няма как да й подам въздух. Пламена е на два метра от нея, но се минават за няколко секунди, които може да са фатални. В края на краищата успяваме да й дадем въздух. Не се уплаши и сама поиска да продължим снимането. Скатът веднага избяга. Той е много страхлив.

 Най-пресният случай беше преди няколко години  на фотосафари на подводно снимане с кораб в Червено море, Египет. Имаше сериозно мъртво вълнение, но успяхме да слезем в лодките, отидохме до мястото за гмуркане на около 500 метра от кораба.  Бяхме около един час под водата и дойдоха две гумени лодки да ни вземат. Вълната много се беше вдигнала и едната се обърна, същото стана и с другата. Останахме във водата, бяхме общо 12 човека. Яхтата не можеше да се приближи до рифовете. В първата лодка, която се обърна, бяха Пламена заедно с другите жени от групата. Виждах, как вълната почна да я бута към рифовете и да я търкаля в пяната. Изкара я върху тях заедно с още осем човека, стояха стъпили до кръста във водата, целите изранени, със счупени водолазни екипировки и много уплашени. Не бяхме близо и нямаше как да стигнем до тях.

Междувременно, какво стана? Втората лодка, която беше за нас, бе хваната с въжета и като се обърна едното рязко се опъна, мина през моя бокс с фотоапарата, който държах с ръце и го пречупи на две, като остави по тялото ми огромна синина. Направо отряза дръжките му, а можеше като нищо това да се случи и с главата ми. Виждах как Пламена вървеше по коралите, за да се доближи до яхтата, а ние почнахме да плуваме. Това беше второто гмуркане за деня, което започна в 5 часа след обяд, а в Червено море залеза продължава само към 20 минути и става пълен мрак.

В 6 часа и нещо – половин час след като се обърнаха лодките и тръгнахме към яхтата, отгоре вече имаше звезди. Нямахме фенери. Бяхме група от пет човека, отстрани имаше още двама, половин час по-късно излезе под водата група от още 13 човека. И така общо 20 човека повече от два часа бавно плувахме към яхтата. Наоколо пълен мрак.

В това време на яхтата ремонтираха едната лодка и тръгнаха да ни вземат, отказахме и ги насочихме към другата група с жените, които бяха почнали да плачат, някои повръщаха. Макар че имах толкова часове под вода, почнах да се изморявам с тежката екипировка. На бокса имах фенерче, казва се фокус лайт – светлина, която се пуска във водата като снимам, за да фокусирам обектива. То има и SOS светлина, която се дава с три натискания. Бях единствен в групата с такова фенерче на бокса си и почнах да натискам на функцията SOS. Видяха от яхтата, къде се намираме в тъмното, за да ни вземат с лодки.  Ако не беше това фенерче в мен, не знам как щеше да завърши цялата тази история. Беше първият случай, в който бях започвал да виждам поне десет човека  положени в бели чаршафи на яхтата. 

Атеист съм, но морето за мен е Бога, на който се прекланям. Толкова е силно и в същото време безпощадно, че хората трябва да се прекланяме, когато застанем пред него. Безпощадно, а с толкова красив подводен свят! Едното върви с другото.

Бяхме на експедиция за подводно снимане в Червено море, близо до курорта Хургада, където са едни от най-красивите коралови рифове, има и много потънали стари кораби, пълно е с живот. Там имах щастието  да наблюдавам любовната игра на две мурени – на вид чудовищни змиорки дълги по два метра. Приличат на извънземни същества под водата. Мурената застава срещу теб, започва да ти се зъби, което е защитната й реакция, иначе е страхлива. Като те опознае, позволява да я доближиш. Та тези две мурени ги виждам в коридора на един от потъналите кораби, „Салем Експрес”, движат се една до друга и изведнъж влизат в трюма, където почват да се въртят в кръг една до друга и да се оплитат една в друга. Беше уникално, но за съжаление заснех само два кадъра, защото в трюма беше на черен фон и нямаше светлина.

© Юлиян Недев

По принцип има два начина за намиране на обектите. Единият е да тръгнеш като ловците на слука и да дебнеш – не го предпочитам. Другият начин е да си намериш един камък, на него има разни неща – рибки, корали…

Това място ти е за цялото гмуркане. Стъпваш на колене или лягаш и почваш да обикаляш този камък – тук има морска звезда, там охлюв, после някоя рибка, която ти харесва, но е плашлива, изчакваш няколко минути, може и повече, докато тя почне да свиква с теб, опознава те, става любопитна и се доближава.

Има случаи, когато рибата идва толкова близо, че става невъзможно да я снимаш…

Особено сепията е много любопитна. Тя е страхлива, но има моменти, когато можеш дори да я погалиш. Други интересни риби – стоиш на дъното и тупаш по него с ръка и понеже те ровят, за да търсят храна, става им любопитно, че някой също рови и идват до теб.

Има много начини за „ловуване” на подводния фотограф. Можеш да снимаш как скарида чисти устата на мурена. Отваря я, защото има полипи, с които се храни скаридата. Стои като на зъболекарски стол и скаридата идва, влиза в нея и почва да чисти полипите. Получава се много ценна снимка, но трябва търпеливо да изчакаш момента.

Много са моментите, в които затаяваш дъх от възхищение пред красотата на подводния свят.

Плуването на медузите е невероятно нещо! Има сезон, когато стават страшно много. Ти си на дъното и над теб има 200 – 300 медузи, които се движат в страхотен ритъм.

Ами, когато мине пасаж от няколко хиляди риби, примерно сардини и наоколо става абсолютно бяло, почват да се въртят около теб, не виждаш никаква вода. Всичко блести като от сребро.

Покаже се китова акула, напълно безопасна, но е дълга 12-14 метра и като мине покрай теб възкликваш – Боже колко съм малък и колко е велика природата!

В Червено море има едно място нарича се Блу хол (Синята дупка). Значи, вървиш по полегатото дъно и след около 30 метра започва страховита бездна, която стига до 150 метра. И гледаш как лъчите от слънцето, които проникват във водата, заминават някъде в безкрая.

На Канарските острови, които са вулканични! Както плуваш на дълбочина 20 метра, стигаш един ръб на скалата, заставаш на него и поглеждаш – преди това са ти казали – от тук надолу е 1800 метра. Не можеш да асимилираш, че на крачка от теб е абсолютна бездна. 

© Юлиян Недев

Това са все неща, които не могат да се забравят. Това е възхищението към океана, морето и колкото са по-непредвидими, толкова повече им се възхищаваш.

Пет години може да влизаш на едно и също място, всяка седмица по веднъж и пак да откриваш нови неща. И те да са много красиви. Само на едно място съм правил по 20 – 30 уникални фотографии.

Защо почнах фотосесиите с модели под водата?

Идва момент, когато усещаш, че не стига да снимаш само рибки, рачета, медузи, колкото и да са красиви. Липсва още нещо. Човекът също е в симбиоза с морето. През 1991 година взех да снимам и модели, тоест хора във водата.

Бях първият подводен фотограф у нас, който го прави.

По-късно се запали и Пламена Милева.

Какво ме беше привлякло ли? Стоейки безтегловно в среда, която е 800 пъти по плътна от въздуха, тялото на човека се чувства освободено, нещата по него се реят в пространството. Човек започва да изглежда по друг начин – все едно, че лети.

Истинска магия! 

Псевдонимът ми е Протей – това е синът на Посейдон. В митологията има задачата да предвожда стадата с тюлени на бога на морето. Застанеш на брега, погледнеш вълните и в момента на тяхното разбиване виждаш как приличат на гривата на кон. Това е богът, той те кара да си представяш такива неща.

© Юлиян Недев

Нарекох „Протей“ първия у нас международен салон по подводна фотография, който бях подготвил за Деня на Варна – 15 август.

Събрах най-добрите фотографи на света и хората можаха да се насладят на цялото това вълшебство под водата, за което говоря. 

Ако леководолазната маска е прозорец към подводния свят, то окото на камерата дава възможност на другите хора от разстояние да се докоснат до неговите красоти.

И става нещо силно заразяващо.


Подводни фотографии: © Юлиян Недев и © Пламена Милева

Последни новини

До 167 млн. лева се увеличиха договорените средства по Програмата за морско дело и рибарство

„Договорените средства по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. (ПМДР) се увеличиха до малко над 167 млн. лева или 82% от бюджета на програмата”. Това заяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на
Прочетете

Киев очаква месечен износ на 3 млн. тона зърнени товари през коридора в Черно море

Украйна очаква пет кораба да пристигнат в пристанище Черноморск, за да бъдат натоварени с над 70 000 тона селскостопански продукти, предаде Ройтерс и БТА. Към днешна дата това е на-големият конвой от подписването на сделката за износ
Прочетете

Близо 36 тона кокаин е заловен в Пристанище Антверпен

През първата половина на тази година в Пристанище Антверпен са заловени 35,8 тона кокаин, 2,2 тона хашиш и 1,3 тона хероин, предаде специално за БТА белгийската агенция Белга, цитирайки министъра на финансите Винсент ван Петхем. Той
Прочетете

Новата техника на АППД за близо 21 млн. лева не е достатъчна за поддържане на Дунав

Новопридобитата от Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" драгажна техника не е достатъчна за поддържането на реката. Това става ясно от отговори на Министерството на транспорта по повод възлагането на поредна
Прочетете

Учени с прогноза за катастрофални последици от затоплянето на Средиземно море

Климатолози предупреждават за ужасни последици за морския живот в поредицата от тежки горещи вълни, съобщи Асошиейтед прес. Учените казват, че от Барселона до Тел Авив наблюдават изключителни повишения на температурите в диапазона
Прочетете

Отбелязваме Международния ден на морските фарове

На 18 август 2022 г., от 11.00 часа на фар Шабла ще се проведе тържествено отбелязване на международния ден на морските фарове. Ще бъде проведено и официално откриване на обновения фар Шабла. От Военноморските сили съобщават, че
Прочетете

Гореща вълна удари корабостроителници в Китай

Гореща вълна е причина за обявяване на форсмажорни обстоятелства от редица корабостроителници в южните части на Китай. Там се отчитат рекордни за региона високи температури, достигащи над 42 градуса. Горещата вълна, с рекордно
Прочетете

Стачна готовност в Пристанище Ливърпул

Над 500 докери в Пристанище Ливърпул, в което е един от най-големите контейнерни терминали във Великобритания, гласуваха в подкрепа на стачка срещу заплащането и условията на труд, съобщи профсъюзът "Unite". Стачните действия биха
Прочетете

36 кораба са преминали по зърнения коридор в Черно море

Над половин милион тона зърно вече са изнесени от Украйна през Черно море от началото на август, съобщи днес ООН, цитирана от ДПА. Откакто Украйна, Русия, Турция и ООН се договориха да отворят маршрута през Черно море в края
Прочетете

ФБР арестува пристанищни синдикалисти, изнудвали морски фирми и натрупали 1,2 млн. долара

Пристанищни синдикалисти са арестувани при операция на ФБР в Пуерто Рико. Арестувани са председателят на синдикат в пристанище Сан Хуан, пристанищен служител и още петима души по обвинения за организиране на престъпна група, която
Прочетете

Последни новини

До 167 млн. лева се увеличиха договорените средства по Програмата за морско дело и рибарство

„Договорените средства по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. (ПМДР) се увеличиха до малко над 167 млн. лева или 82% от бюджета на програмата”. Това заяви

Новата техника на АППД за близо 21 млн. лева не е достатъчна за поддържане на Дунав

Новопридобитата от Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" драгажна техника не е достатъчна за поддържането на реката. Това става ясно от отговори на

ФБР арестува пристанищни синдикалисти, изнудвали морски фирми и натрупали 1,2 млн. долара

Пристанищни синдикалисти са арестувани при операция на ФБР в Пуерто Рико. Арестувани са председателят на синдикат в пристанище Сан Хуан, пристанищен служител и още петима

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент