Украйна засили надеждите за увеличаване на износа на зърно през дунавските пристанища

Украйна съобщи, че кораби са започнали да преминават през важно устие на река Дунав, което предизвика надежди за увеличаване на износа на зърно от страната въпреки руската блокада на черноморските пристанища, предаде Ройтерс.

„През последните 4 дни през устие Бистрое са преминали 16 кораба“, заяви заместник-министърът на инфраструктруата Юрий Васков. „Планираме да поддържаме това темпо“, се казва още в изявлението на министерството, публикувано вчера.

В момента 16-те плавателни съда очакват да бъдат натоварени с украинско зърно за износ към чужди пазари. Други над 90 кораба очакват реда си в румънския канал Сулина, но през него могат да преминават само по четири на ден. Необходимото темпо е осем кораба дневно. Украйна преговаря с румънски колеги и представители на ЕК за ускоряване на темпото на преминаване.

Ако бъде постигнато споразумение, Киев очаква месечният износ на зърно да се увеличи с 500 000 тона.

Последни новини

Последни новини

Боен кораб свали пореден дрон над водите на Червено море край Ходейда

Илюстративно изображение. Неназован боен кораб е свалил безпилотен летателен апарат над водите на Червено море. Това съобщиха специалисти по морска сигурност. Към

Ротердам, Антверпен-Брюж и Хамбург запазват позициите си на основни пристанища на ЕС

Румънското Пристанище Констанца отчита сериозен ръст на товарооборота сред европейските пристанища, според данни, публикувани от Европейската статистическа служба (Евростат).

САЩ с крачка назад за участието на Иран в атаките срещу кораби в Червено море

Седем държави имат готовност за операция за защита безопасността на корабоплаването в Червено море Министерството на отбраната на САЩ не може да каже категорично, че