Откриха Трансграничен център за съвместен мониторинг в защитените територии от акваторията на Черно море

Снимка: Yeni Safak
Снимка: Yeni Safak

Откриха нов Трансграничен център за съвместен мониторинг в защитените територии от акваторията на Черно море бе открит с официална церемония.

Центърът е разположен в град Ахтопол, в сграда собственост на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, която е предоставена за ползване на водещата организация по проекта – Асоциацията за култура, технологии, образование и развитие – Пловдивски университет – Странджа (AКТОРПУС).

Центърът е създаден в изпълнение на проект “BSB Eco Monitoring – Съвместен мониторинг за опазване на околната среда в страните от Черноморския басейн“, финансиран от Европейския съюз, чрез Съвместната оперативна програма „Черноморски басейн 2014-2020“.

В рамките на проекта морската база на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ се реновира и преоборудва като център за мониторинг на околната среда и изследване на екологичното състояние на местните екосистеми в защитени територии прилежащи към Черноморския басейн.

Асоциацията за култура, технологии, образование и развитие – Пловдивски университет – Странджа, АKTORPUS, основана от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, е водещ партньор по проекта. Той се реализира с активното участие на водещи научно изследователски организации в областта на екологията: Национален институт за научни изследвания и развитие „Делтата на Дунав“, DDNI, Румъния; Регионален екологичен център за Кавказ, Rec Caucasus, Армения; Общество за опазване на природата, SABUKO, Грузия;

Заделеното финансиране по Съвместната оперативна програма за трансгранично сътрудничество е в размер на 1 000 000 евро. Изпълнението на проекта стартира през юни 2020 г. и успешно навлезе в заключителната си фаза.

Строително-ремонтните дейности вече са приключени. Изградената инфраструктура включва две конферентни зали с капацитет от около 40 места, офис помещения, лабораторни и сървърно помещение за позициониране на апаратурата, и 20 реновирани стаи за целогодишно ползване от изследователските екипи.

Специализираната апаратура и оборудване са доставени, инсталирани и са в режим на работа. Разработена е методология за съвместен мониторинг на естествените местообитания и инвазивните видове в обхванатите територии.

В процес на прилагане е структурираната от изследователите по проекта технология за наблюдение на околната среда с дронове, както и методология за отдалеченото измерване и мониторинг на качеството на речната вода и атмосферния въздух.

Последни новини

Последни новини

Изоставането на американския флот спрямо този на Китай е депресиращо, според конгресмен

Военноморският флот на САЩ отстъпва по численост на корабите на Китай. Това заяви в събота членът на Камарата на представителите на САЩ Кен Калвърт, републиканец от

Добър късмет за Павлин Надворни и „Espresso Martini“ от децата на Яхт клуб „Кап. Г. Георгиев – Порт Варна“

Приблизително 480 мили преди да премине първия от Трите големи – нос Добра Надежда, Павлин Надворни и Espresso Martini получиха послание в рисунки от най-малките ветроходци на

Български треньор по ветроходство получи признание от Олимпийския комитет на Малта

Българският треньор по ветроходство Иван Василев, който работи в Малта от над шест години, бе сред отличените в юбилейната ХХ годишна церемония на Малтийският олимпийски