Ръст на транзитните такси за преминаване през Панамския канал

Нова структура на транзитните такси бе одобрена от правителството на Панама за преминаване през канала, която ще влезе в сила от началото на следващата година.

Измененията ще влязат в сила след дълъг период на консултации с компаниите от корабоплаването и серия изразени притеснения от страна на организации от бранша.

От досегашните над 400 типа тарифи, администрацията на канала (PCA) ще прилага само 60.

От PCA изтъкнаха, че новите такси са съобразени със „стойността на предоставяната транзитна услуга през канала“ и изразиха мнение, че новите такси ще гарантират „по-голяма предвидимост“ за бизнеса.

След консултациите с индустрията е договорено, че за транзита на плавателни съдове под баласт, с изключение на контейнеровозите, таксите ще бъдат 80% от основната.

Още поне година ще останат без именение във възходяща посока таксите за транзит на пътнически кораби, предвид продължаващата борба на крузната индустрия с последствията от пандемията Covid-19.

За превоз на единица празен контейнер от контейнеровозите ще се събира 2 щ. долара през следващата година, 4 щ. долара за 1 TEU през 2024 г. и 6 щ. долара през 2025 г.

Последни новини

Последни новини

Изоставането на американския флот спрямо този на Китай е депресиращо, според конгресмен

Военноморският флот на САЩ отстъпва по численост на корабите на Китай. Това заяви в събота членът на Камарата на представителите на САЩ Кен Калвърт, републиканец от

Добър късмет за Павлин Надворни и „Espresso Martini“ от децата на Яхт клуб „Кап. Г. Георгиев – Порт Варна“

Приблизително 480 мили преди да премине първия от Трите големи – нос Добра Надежда, Павлин Надворни и Espresso Martini получиха послание в рисунки от най-малките ветроходци на

Български треньор по ветроходство получи признание от Олимпийския комитет на Малта

Българският треньор по ветроходство Иван Василев, който работи в Малта от над шест години, бе сред отличените в юбилейната ХХ годишна церемония на Малтийският олимпийски