Китайска риба-робот „яде“ микропластмаса

Риба-робот, която „яде“ микропластмаса, може да помогне за почистването на замърсения световен океан, смятат китайски учени от университета на Съчуан, предаде Ройтерс.

Мек на допир и едва 1,3 сантиметра в дължина, този робот вече обира микропластмасите в плитки води.

Създателите му сега го усъвършенстват, за да работи и в дълбоки води и да подава информация за анализ на замърсяването на световния океан в реално време, каза Ван Юян, един от създателите му.

„Разработихме миниатюрен робот, който може да се използва по много начини, например за биомедицински или опасни операции. Толкова малък робот може да бъде локализиран в част от тялото и да помогне за елиминирането на определена болест“, каза Ван.

Светлината помага на черната риба-робот да движи перките и тялото си. Учените могат да я контролират чрез светлината, за да се избягнат сблъсъци с други риби или плавателни съдове.

Ако случайно бъде погълната от друга риба, тя не представлява заплаха за тях, защото е от полиуретан, който е биосъвместим, каза Ван.

Рибата поглъща замърсителите и сама се възстановява при повреда.

Вижте още:

Последни новини

Последни новини

Няма непосредствена опасност за крайбрежието ни от взривяването на „Каховка“

Във водите на Черно море в района на Одеса постъпва вода от р. Днепър след взривяване на стената на яз. Каховка. Акт, за който взаимно се обвиняват Русия и Украйна. През

Подводният риф при нос Шабла върху карти на Гаетано ди Палма и Ал. Конрад от 1811 и 1828 година

Отсечка от картата „Карта на по-голямата част от Турция в Европа“ на Гаетано ди Палма от 1811 г. с част от западния бряг на Черно и подводният риф при нос Шабла (Cap Chabla).