Дронове на Морско училище правят екопроучване на Бургаския залив

Екип от специалисти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ участва в проучване на екологичното състояние на Бургаския залив. Изследването е по съвместен проект на община Бургас, Морско училище и университет „Проф. д-р Асен Златаров.

Нови специализирани роботи за подводно изследване, някои от които са част от дрон-флотилията на флотската Алма матер, започнаха проучване на екологичното състояние на морето.

Целта е да бъде заснето и обследвано морското дъно за полимерни отпадъци, метали, стъкло и след това да бъде картирано. След направата на картата ще се предприемат действия за водолазно почистване на по-сериозно замърсените места.

По проекта се изследват шест точки. Това са пристанищата Бургас и Сарафово, Ченгене скеле, Северен централен плаж и част от акваторията на Бургаския залив. Дронове от въздуха пък следят отпадъците по повърхността на морето.

Работата на подводните дронове се наблюдава от контролен център, който е обособен на плавателен съд.

Единият от дроновете е специфичен, тъй като освен с платформа, която пренася сензорите за обследване и предаване на данни, разполага и с пневматична ръка, която може да захваща определени обекти, информират от училището.

Последни новини

Последни новини

Секретен доклад във Великобритания: 55 китайски подводничари загинаха при инцидент

Най-малко 55 китайски подводничари са загинали на борда на подводница, твърдят медии във Великобритания, които цитират секретен доклад на Кралските Военноморски сили.

Бургас посреща MedCruise

Бургас ще бъде домакин на 63-та Генерална асамблея на Асоциацията на средиземноморските круизни пристанища – MedCruise. Асамблеята ще се проведе в периода 10 - 13 октомври

ДФЗ изплати над 2,7 млн. лева на бенефициери по Програмата за морско дело и рибарство 2014–2020

Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) изплати през септември 2 702 599,59  лв. на бенефициери по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020.