Учени от румънския институт за морски изследвания посетиха ИАРА

Изпълнителният директор на ИАРА Христо Панайотов прие в централното управление на Агенцията директора на Националната агенция по рибарство и аквакултури на Румъния Мариан Аврам.

Аврам e придружаван от екип учени от Националния институт за морски изследвания и развитие „Григоре Антипа“ (гр. Констанца, Румъния), съобщават пред Maritime.bg от ИАРА.

В работната среща участие взеха също координаторът на проекта BlackSea4Fish Хюсеин Озбелгин и представители от техническото звено на проекта в Бургас.

На срещата в централното управление на ИАРА бяха представени финалните резултати от изследването за калкана, което бе необходимо за продължаването на изключението от задължението за разтоварване на калкан при риболова с хрилни мрежи в Черно море.

Освен научните изследвания бяха обсъдени и съвместните контролни дейности свързани с риболова в Черно море, аквакултурите в Румъния и България, потенциалното сътрудничество между двете държави във връзка с инициативите на Европейския съюз за подпомагане на научноизследователската дейност и иновации в областта.

След срещата в централното управление на ИАРА, Христо Панайотов и неговият екип показаха на гостите от Румъния реконструираното и модернизирано рибарско пристанище „Северна буна – Несебър“.

Делегацията от Румъния ще посети мидена ферма край Каварна, където ще се запознае отблизо с процеса на извличане и обработване на черноморска мида.

Последни новини

Последни новини

Не са извършени подробни изследвания преди строителството на „Карантината“ във Варна

Не са извършвани изследвания за по-детайлна и надеждна оценка при строителството на рибарско пританище Карантината за установяване ефекта на наносния транспорт, ерозионните и