Институтът по рибни ресурси отбеляза 90 години

През следващата седмица учените от Института по рибни ресурси (ИРР) към Селскостопанската академия във Варна отново ще изследват популацията на калкана, съобщи директорът на научното звено доц. Елица Петрова. Данните ще се събират на море.

Доц. Петрова коментира проектите, по които работят учените, при официалното откриване на тържеството по случай 90-годишнината на ИРР. Празника уважиха директорът на Селскостопанската академия проф. Мартин Банов, ръководители на университети и научни институти от Варна, представители на местната и държавната власт, на гражданския сектор.

От 2016-а до 2022 година учените от ИРР са работили по 23 мащабни проекта, допълни Петрова. Тя припомни, че акцент за института са морските изследвания, включително върху популациите на калкана и рапаните. В близко бъдеще ИРР в партньорство с Висшето военноморско училище и Басейновата дирекция ще започнат работа и по Националната морска стратегия.

За мен най-важното е, че вече 90 години институтът отстоява достойно своите позиции и работи активно в полза на обществото, допълни Петрова. Тя посочи, че е изключително горда, че е част от екипа на този научен център.

През тази година се навършват и 111 години от построяването на сградата, където се помещават ИРР и Аквариумът, каза още Петрова. Проектът за емблематичното за Варна здание е на архитект Дабко Дабков. През Първата световна война Аквариумът става убежище на войскови части, а след това в него са приютени бежанци. През годините там е действало и Рибарското училище. През 1932 г. цар Борис Трети открива официално Морската биологична станция, която поставя началото на научната дейност на днешния ИРР.

Последни новини

Последни новини