Байдън: САЩ искат да бъде гарантирана свободата на корабоплаването в Близкия изток

Президентът на САЩ Джо Байдън приключи посещението си в Близкия изток, обещавайки да остане ангажиран с решаването на проблемите в региона и да помогне на страните там да се противопоставят на стремежите за влияние на Иран, Русия и Китай.

Байдън каза, че Съединените щати искат да помогнат за засилване на защитата на международното корабоплаване в Близкия изток, което беше коментирано като директна препратка към Иран.

“Съединените щати няма да позволят на чужди или регионални сили да застрашат свободата на корабоплаването през Близкия изток“, каза той.

И повтори, че Вашингтон няма да позволи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие, подобно на изявленията, които направи в Израел в началото на първото си пътуване в Близкия изток, откакто встъпи в длъжност.

Сунитско мюсюлманско мнозинство в Саудитска Арабия е яростен съперник на водения от шиити Иран, като и двете страни се борят за влияние в региона.

Източник Свободна Европа

Последни новини

Последни новини

Не са извършени подробни изследвания преди строителството на „Карантината“ във Варна

Не са извършвани изследвания за по-детайлна и надеждна оценка при строителството на рибарско пританище Карантината за установяване ефекта на наносния транспорт, ерозионните и