Путин: Има напредък за износа през украински пристанища

Фото: amic.ru

Руският президент Владимир Путин спомена за напредък в преговорите за износ на зърнени култури от Украйна през Черно море и благодари за това на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, предаде Франс прес. Путин е заявил това по време на среща с Ердоган в иранската столица Техеран.

„Бих искал да Ви благодаря за вашите посреднически усилия, за това, че предложихте Турция като място за преговорите, касаещи проблемите, свързани с производството на храни, проблемите с износа на зърнени култури през Черно море“, е заявил Путин според изявление на Кремъл.

„Благодарение на Вашето посредничество, ние постигнахме напредък. Всички въпроси не са все още уредени, наистина, но има движение и това е нещо добро“, е добавил Путин.

Двамата лидери са обсъждали и сирийската криза, и проблемите в Нагорни Карабах, и теми от двустранния дневен ред, добавя ТАСС.

По темата за двустранните отношения Путин е заявил, че те се развиват и стокооборотът расте със значителни темпове.

От своя страна турският президент определи разговорите с Путин като много конструктивни, допълва ТАСС. Ердоган отбеляза и важността на поддържането на контакти на високо равнище чрез телефонни разговори между двамата президенти.  

В петък руското министерство на отбраната заяви, че в скоро време ще бъде готов финален документ,  който да позволи износа на зърно от Украйна през Черно море, припомня Франс прес.

В Техеран Путин и Ердоган ще обсъждат освен това с иранския си колега Ебрахим Раиси конфликта в Сирия, но също се говорят с него и за войната в Украйна, допълва агенцията.

Междувременно Областният съюз на земеделските кооперации в Силистренско остро осъжда политиката на държавата по отношение на безконтролния внос на зърно от Украйна. Това съобщи за БТА председателят на съюза Боян Димов. Според него украинската цена драстично подбива местното производство и има опасност от залежаване на реколтата от тази година. По думите му при вноса от Украйна липсва фитосанитарен контрол, а в страните извън Евросъюза все още се използвали забранени торове и препарати.

Заради тези проблеми земеделските кооперации излизат с декларация, разпратена до всички институции и организации от зърнопроизводителния бранш.

„Търговци и потребители „се зареждат“ с евтина стока, внесена без мито и със съмнително качество, а родните производители биват опрени в стената с пълни складове и ниски изкупни цени на продукцията им. Липсата на фитосанитарен контрол от страна на държавата може да доведе до нахлуване на продукция със съмнително качество и представянето й за произведена в България. Държавата отново нехае за българския потребител“, се казва в декларацията.

В момента на зърнения пазар тон пшеница се предлагал за около 650 лева, а внесената стока била често пъти под 500 лева за тон.

Даниела Димитрова, председател на силистренската структура на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) подкрепи колегите си и допълни, че са напълно солидарни с декларацията. „Чакаме реакцията на държавата и сме в стачна готовност“, заяви Димитрова. „Това ще се реши на 26 юли, Денят на полето, на извънредна среща на Управителния съвет на НАЗ“, допълни тя.

Земеделците са категорични, че са готови да блокират пътни артерии и гранични пунктове с техника, ако проблемът на бъде решен в близките дни.

Последни новини

Последни новини

Путин: 45% от изнасяното през Черно море украинско зърно е за Европа

Руският президент Владимир Путин подчерта важността да се вземе предвид позицията на Москва за цялостното изпълнение на зърнената сделка. „Само ако нашата позиция бъде

Новини от Maritime.News

- Maritime.News
100 audits completed under IMO Member State Audit Scheme

One hundred of IMO’s 175 Member States and three associated Members have now been audited under IMO’s Member State Audit Scheme (IMSAS). The milestone was reached in March 2023. The… [...]

- Maritime.News
Maersk to divest Maersk Supply Service

A.P. Moller – Maersk has reached an agreement with A.P. Moller Holding, the parent company of the A.P. Moller Group, for an intended divestment of Maersk Supply Service (MSS), a… [...]

Новини от Agriculture.bg

- Agriculture.bg
Путин: 45% от изнасяното украинско зърно е за Европа

Руският президент Владимир Путин подчерта важността да се вземе предвид позицията на Москва за цялостното изпълнение на зърнената сделка. „Само ако нашата позиция бъде взета предвид, ще бъде осигурено честно… [...]

- Agriculture.bg
БАБХ извърши 2438 проверки за седмица в обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене

Миналата седмица по време на официалния контрол в цялата страна, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши общо 2438 проверки в обекти за търговия на дребно и заведения за… [...]

Новини от Deo.bg

- DEO
Все повече коралови рифове страдат от недостиг на кислород

По-голямата част от общо 32 изследвани коралови рифа по света страдат от ниски нива на кислород поради глобалното затопляне, а заплахата за морските екосистеми се очаква да се задълбочи, сочи… [...]

- БТА
Човечеството днес тежи общо около 390 млн. тона

Общото тегло на дивите сухоземни бозайници на Земята – от слонове до бизони и от елени до тигри – сега е по-малко от 10 % от общото тегло на мъжете,… [...]