Турция започва нови проучвателни сондажи в Средиземно море

Турският вицепрезидент Фуат Октай съобщи, че новият сондажен кораб на Турция ще започне идния месец да извършва дейности в Източното Средиземноморие, съобщава електронното издание на в. „Таквим“.

Октай е на посещение в признатата само от Анкара Севернокипърска турска република (СКТР) по повод 48-ата годишнина от дебаркирането на турската армия на острова в операция, предприета от Турция като страна гарант в Кипър след преврат, целящ присъединяването на Кипър към Гърция.

От Северен Кипър Октай подчерта, че въглеводородните залежи в Източното Средиземноморие „не са играчка на кипърските гърци“.  

„Нашият нов сондажен кораб се планира идния месец да започне дейности в Средиземно море“, заяви вицепрезидентът на Турция.

„Добронамерените ни усилия (за разрешаване на кипърския проблем) остават безрезултатни заради алчния манталитет на кипърската гръцка страна. Тя никога не е виждала в кипърските турци равностойни партньори“, добави той.

Четвъртият сондажен кораб, с който Турция се сдоби миналата година от Република Корея, е дълъг 238 и широк 42 метра. Плавателният съд ще плава под името „Абдулхамид Хан“ и е способен да извършва сондажи на дълбочина до 12 200 метра и до 3665 метра под морското дъно. Това е сондажен кораб от седмо поколение, оборудван с най-съвременни технологии и един от едва петте плавателни съда в света от този клас. 

Освен него Турция разполага и със сондажните кораби „Фатих“, „Кануни“ и „Явуз“, както и с два сеизмографски – „Оруч Реис“ и „Барбарос Хайреттин паша“.

На 20 юли 1974 г. Турция нахлува в Кипър след преврат на гръцки националистически кръгове с цел присъединяване на острова към Гърция, подкрепен от гръцката военна хунта. Независимо от възстановяването на конституционния ред в контролираната от правителството част на Кипър, Турция отказва да се изтегли от северната част на острова въпреки резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. През 1983 г. в окупираната от турските сили част на Кипър е обявена т.нар. „Севернокипърска турска република“, която е призната единствено от Анкара.

Последни новини

Последни новини

Няма непосредствена опасност за крайбрежието ни от взривяването на „Каховка“

Във водите на Черно море в района на Одеса постъпва вода от р. Днепър след взривяване на стената на яз. Каховка. Акт, за който взаимно се обвиняват Русия и Украйна. През

Подводният риф при нос Шабла върху карти на Гаетано ди Палма и Ал. Конрад от 1811 и 1828 година

Отсечка от картата „Карта на по-голямата част от Турция в Европа“ на Гаетано ди Палма от 1811 г. с част от западния бряг на Черно и подводният риф при нос Шабла (Cap Chabla).