САЩ искат многонационален щаб за Черно море

Съединените щати планират да увеличат военната помощ за страните от Черноморския регион, по-специално за България, Украйна, Румъния и Грузия. НАТО се ангажира да увеличи присъствието си в региона, по-специално в рамките на четирите нови бойни групи в Румъния, България, Унгария и Словакия. САЩ ще подкрепят черноморските държави в усилията за предотвратяване на корупцията, както и ще увеличат подкрепата за инициативата на държавите от Централна и Източна Европа „Три морета“.

Това предвижда Законопроект за обезпечаване на сигурността в Черноморския регион, част от бъдещ Закон за сигурността на Черно море, представен на Сената и Камарата на представителите на САЩ, където предстои да бъде приет.

Сред констатациите, които Конгресът прави, се открояват няколко.

Според тях Черноморският регион е от решаващо значение за националната сигурност на шест държави: Украйна, Грузия, Молдова, Румъния, България и Турция. Черноморският регион е зона на нарастващо напрежение и конфликти на източната граница на Европейския съюз и НАТО след инвазиите на президента Владимир Путин в Украйна през 2014 г. и 2022 г.

След незаконния опит за анексиране на украинския регион Крим през 2014 г. Руската федерация е укрепила Черноморския флот, за да увеличи присъствието си в региона, и заплашва свободата на корабоплаването. Русия дестабилизира региона чрез кампании за зловредно влияние. След нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. единството между държавите от Черноморския регион се е засилило, особено между държавите-членки на НАТО Румъния, България и Турция. Русия използва Черноморския регион, за да извършва военни учения, с които заплашва териториалния суверенитет на Украйна и убива невинни цивилни граждани. Русия има дълга история на използване на позицията си в Черно море и Крим, за да заплашва съюзниците на НАТО. Присъствието на Съединените щати в Черно море е намаляло след анексирането на Крим от Русия поради липсата на налични кораби и ресурси и липсата на ясно определена регионална стратегия.

Основното заключение е, че Русия се опитва да се възползва от понякога различаващите се приоритети на членовете на НАТО в региона, за да предяви експанзионистични претенции.

Като цяло непровокираната война на Руската федерация срещу Украйна е подчертала значението на Черноморския регион за интересите на националната сигурност на Съединените щати, подчертава законопроектът. Действията на Русия в и около Черно море са нарушили достъпа до енергийни ресурси в цяла Европа.

„По-специално, на 27 април 2022 г. „Газпром“ спря доставките на природен газ за Полша и България, след като двете държави отказаха да се съобразят с руското постановление от 31 март 2022 г. всички плащания да се извършват в рубли, в нарушение на условията на договорите им с „Газпром“, се казва в текста.

Относно Турция, констатациите са, че тя се противопоставя на опитите за промяна на тълкуването на Конвенцията от Монтрьо, за да не отслаби позициите си в региона.

Китай също се очертава като заплаха за Черноморския регион.

„Принудителната икономическа политика на Китайската народна република (КНР) също застрашава икономическата стабилност на Черноморския регион“, твърди още документът.

Конгресът смята, че е в интерес на Съединените щати е да предотвратят разпространението на по-нататъшен въоръжен конфликт в Европа, като признаят Черноморския регион за арена на руската агресия, а крайбрежните членове на Черно море са от решаващо значение за противодействие на агресията на руското правителство и за поддържане на колективната сигурност на Алианса на НАТО. Съединените щати следва да продължат да работят в рамките на НАТО за разработване на дългосрочна стратегия за повишаване на сигурността и установяване на постоянно и устойчиво присъствие в източния фланг.

Препоръчва се също и възстановяване на доверието и двустранните отношения с Турция, която е „ключов съюзник в Черноморския регион и опора срещу Иран“.

С държавите в Черноморския регион трябва да се работи за подобряване на комуникацията и обмена на разузнавателна информация и увеличаване на способностите за киберзащита.

„Съединените щати следва да подкрепят инициативата, предприета от държавите от Централна и Източна Европа, за постигане на напредък по Фонда за инициативата „Три морета“ с цел укрепване на свързаността на транспортната, енергийната и цифровата инфраструктура в региона между Адриатическо, Балтийско и Черно море“, се твърди в текста за препоръките от страна на Конгреса.

Противодействието на принудителните икономически стремежи на КНР остава важен политически императив с цел по-нататъшно интегриране на черноморските държави в западните икономики и подобряване на регионалната стабилност.

Сред основните приоритети са военна помощ, включително инфраструктура в подкрепа на засиленото разгръщане и логистиката на доставките в региона; икономическа помощ, включително подкрепа за кризата с продоволствената сигурност; противодействие на руската дезинформация и пропаганда в Черноморския регион; енергийна диверсификация и интегриране на регионалните пазари и доставки; увеличаване на двустранната търговия и инвестициите на САЩ в региона; увеличаване на достъпа до световните капиталови пазари; укрепване на усилията за върховенство на закона и борба с корупцията; оценка на ангажираността на НАТО в региона, по-специално тази в рамките на четирите нови бойни групи в Румъния, България, Унгария и Словакия.

Сред заложените бъдещи политики на САЩ относно региона са установяване на постоянно, устойчиво присъствие в източния фланг и укрепване на демократичната устойчивост на съюзниците там, увеличаване на инвестициите в страните от Черноморския регион, САЩ ще подкрепят черноморските държави в усилията за предотвратяване на корупцията, както и инициативата на държавите от Централна и Източна Европа „Три морета“.

Сред основните стратегии за сигурност и развитие на Черно море е тази за увеличаване на военната помощ за страните от Черноморския регион, по-специално за Украйна, Румъния, България и Грузия.

Обмисля се и създаването на съвместен, многонационален щаб на Черно море, който да отговаря за планирането, готовността, ученията и координацията на всички военни дейности в региона.

Ще се работи и за по-голяма свобода на корабоплаването, предимно с Турция, Украйна, Румъния и България, за да се даде възможност за по-голяма сигурност и икономически достъп до Черно море.

Ще бъдат изпращани представители на високо равнище на Държавния департамент или на други партньорски агенции в Черноморския регион не по-рядко от два пъти годишно, както и на основните регионални форуми за инфраструктурна и енергийна сигурност, между които срещата на високо равнище по инициативата „Три морета“. /БГНЕС

Източник БГНЕС

Последни новини

Започнаха честванията за годишнината на Военноморските сили

От град Русе започнаха честванията по случай 143-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов проведе традиционните протоколни срещи с
Прочетете

Моряк загина при сблъсък между два кораба

Плаващият под флага на Антигуа и Барбуда контейнеровоз BF TIGER (IMO: 9303792) се е сблъскал с китайския кораб XING HANG 48 (MMSI: 413824803) във водите край Джъдзян, съобщи местното специализирано издание "Ксинде". На борда на
Прочетете

Дават 180 хил. лева за оглед на покриви в пристанищата за фотоволтаици

До 180 хил. лева ще разходи Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" за оглед на покриви в държавните пристанищата. Това става ясно от обявена днес поръчка от предприятието, установи справка на Maritime.bg. Предметът на
Прочетете

Кап. Калчев: Над 5 млн. долара са щетите за БМФ от блокирането на кораб „Рожен“ в…

Над 5 млн. долара са щетите за БМФ от блокирането на кораб "Рожен" в Черноморск. Това заяви пред медии изпълнителният директор на "Параходство Български морски флот" АД к.д.п. Александър Калчев. Пет месеца и 20 дни след началото на
Прочетете

Кап. Карапанов: Кораб „Рожен“ бе изведен безпроблемно от пристанище Черноморск

Кораб "Рожен" бе безпроблемно изведен от пристанище Черноморск. Това заяви пред медии днес във Варна кап. Кирил Карапанов, който пое кораба през април - малко повече от месец след началото на руската военна операция на територията на
Прочетете

Кристиян Манев записа престижно класиране в германския шампионат по кайтфойл

Състезателят на яхтклуб „Черноморец Бургас” Кристиян Манев влезе в Топ 4 на силния международен кайтфойл шампионат на Германия. Така той за пореден път показа, че има потенциал да се класира и представи страната на предстоящата
Прочетете

Турция започва нови проучвателни сондажи в Средиземно море

Новият турски сондажен кораб отплава днес към Средиземно море за провеждане на проучвателни сондажи, предаде Анадолската агенция. В южния окръг Мерсин ще се състои церемония по изпращането на кораба "Абдулхамид Хан" на първата му
Прочетете

Откриха Спартакиадата по морски спортове на ВМС

Във Военноморска база Варна беше открита Спартакиадата по морски спортове на ВМС, посветена на 143-та годишнина създаването на Военноморските сили. В Спартакиадата ще вземат участие четири мъжки отбора от военните формирования на
Прочетете

БМФ инвестира 128 млн. долара за още четири нови „супер еко“ кораба

"Параходство Български морски флот" АД инвестира 128 млн. долара за строителство на още четири нови "супер еко" 32 000-тонни бълкера, съобщи "TradeWinds". Новите кораби ще бъдат построени в китайската корабостроителница
Прочетете

Варна върху карта на Конте ди Отомано Фредучи от 1538 година

Карта на източното Средиземноморие и Черно море, Лист 3. Конте ди Отомано Фредучи, 1538 г. (отсечка). Карта на източното Средиземноморие и Черно море, Лист 3. Конте ди Отомано Фредучи, 1538 г. Отсечка с Варна (barna). Конте ди
Прочетете

Последни новини

Кап. Калчев: Над 5 млн. долара са щетите за БМФ от блокирането на кораб „Рожен“ в Черноморск

Над 5 млн. долара са щетите за БМФ от блокирането на кораб "Рожен" в Черноморск. Това заяви пред медии изпълнителният директор на "Параходство Български морски флот" АД к.д.п.

Кап. Карапанов: Кораб „Рожен“ бе изведен безпроблемно от пристанище Черноморск

Кораб "Рожен" бе безпроблемно изведен от пристанище Черноморск. Това заяви пред медии днес във Варна кап. Кирил Карапанов, който пое кораба през април - малко повече от месец

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент