Украйна няма да позволи руски кораби да изнасят зърно от пристанищата й на Черно море

Делегацията на Киев на преговорите с Москва за износа на зърно, блокирано в Украйна поради войната, пристигна в Истанбул, съобщи украинското министерство на инфраструктурата, цитирано от Франс прес.

„Украинската делегация начело с министъра на инфраструктурата Олександър Кубраков пристигна в Истанбул, за да преговаря за решаване на въпроса със зърното“, посочи ведомството в мрежата „Телеграм“.

Съветник на украинското президентство заяви, че Украйна ще подпише дългоочакваното споразумение за износа на зърно само с ООН и Турция, Русия ще сключи отделно споразумение.

„Украйна не подписва никакъв документ с Русия. Подписваме единствено споразумение с Турция и ООН и поемаме ангажимент към тях. Русия подписва огледално споразумение с Турция и ООН“, обяви в „Туитър“ съветникът на президента Володимир Зеленски – Михайло Подоляк.

Подоляк предупреди, че Украйна няма да се съгласи нито руски кораби да ескортират този износ, нито да има какъвто и да било представител на Москва на пристанищата ѝ. Той предупреди, че ще има „незабавен военен отговор“ от украинска страна, при каквато и да било руска провокация по отношение на това споразумение.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу пристигна в Истанбул за подписването на споразумение за износа на зърно, съобщи Кремъл, цитиран от Франс прес.

Турция съобщи за очакваното подписване в 16,30 ч. местно (и българско) време днес на споразумение, което ще позволи износа на зърно, блокирано на пристанища в Южна Украйна заради руското настъпление. Споразумението ще бъде подписано от Украйна, Русия, Турция и ООН, отбелязва АФП.

„Можем да потвърдим, че подписването се подготвя днес“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, който съобщи и за пристигането на Шойгу, който ще парафира споразумението от името на Москва.

Песков заяви, че е много важно да се даде възможност блокираното зърно да бъде изнесено. „Става въпрос за относително скромна част от украинското зърно, но при все това е много важно това зърно да стигне до международните пазари“, допълни той.

Той отбеляза също, че трябва да се позволи пазарите да получат допълнителни обеми руски торове и зърно, чийто износ страда от санкциите, наложени на Москва от Запада заради офанзивата й в Украйна. Както каза тази седмица президентът Владимир Путин тази седмица, „поради надвисналата продоволствена криза е много важно да деблокираме доставките на торове, на хранителни продукти и зърно“, подчерта Песков.

Москва е готова да подпише споразумение с Украйна, Турция и ООН за улесняване на износа на украинско зърно през Черно море, „но няма да действа прибързано“, каза още говорителят на Кремъл, цитиран ДПА.

Според руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС, в Истанбул Сергей Шойгу ще има двустранна среща с турския си колега Хулуси Акар.

Последни новини

Последни новини

Подводният риф при нос Шабла върху карта на Робърт Лори и Джеймс Уитъл от 1794 година

Отсечка от картата на Робърт Лори и Джеймс Уитъл от 1794 г. с част от западното крайбрежие на Черно море и подводният риф при нос Шабла (Shabler Zeghi). Национална библиотека на

Новини от Maritime.News

- Maritime.News
YSA Design and Omega Architects showcase cruise ship with ‘luxury yacht DNA’

Award-winning design companies Omega Architects and YSA Design have combined their respective expertise in yachts and cruise ships to create an eye-catching ‘Boutique Cruise-liner’ concept which promises the exclusivity of… [...]

- Maritime.News
Oldendorff Carriers has appointed Patrick Hutchins as the new President and CEO

Effective today, the board of OLDENDORFF CARRIERS has appointed Patrick Hutchins as the new President and CEO of the company. Patrick succeeds Peter Twiss, who has decided to step down… [...]

Новини от Agriculture.bg

- Agriculture.bg
Близо 500 земеделци на мирен протест затвориха главния път Разград – Търговище

Производители на малини и ягоди блокираха кръговото кръстовище край село Трапище, община Лозница, Разградска област, предаде БНР. Земеделците настояват за по-ниски цени на поливната вода. Мирният протест е организиран от Българската асоциация… [...]

- Agriculture.bg
Делегация от ЮИДП-Сливен бе на работно посещение в Република Турция

Директорът на Югоизточно държавно предприятие – Сливен инж. Димчо Радев бе на работно посещение в южната ни съседка Република Турция. С него бяха директорите на Държавно горско стопанство – Тунджа… [...]

Новини от Deo.bg

- DEO
Изпратихме най-топлата зима в България за последните 135 години

Изминалата зима е най-топлата в България за последните 135 години – откакто у нас се правят метеоролични изследвания, и втората най-топла зима в Европа за последните 44 години. Това коментира… [...]

- DEO
Експерти: плаващите панели могат да осигурят една трета от световното електричество

Германски инвеститор наскоро изрази проучвателен интерес в изграждането на най-големия в Европа плаващ фотоволтаичен парк в България Плаващите слънчеви панели биха могли да генерират близо 10 000 тераватчаса електроенергия годишно… [...]