Ердоган: Тръгват корабите с украинско зърно

Доставките с кораби на зърно от Украйна ще започнат през идните дни, с което ще бъде открит коридор през Черно море към много държави в света, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който заедно с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш присъства на церемония по подписването в Истанбул на споразумение за безопасно транспортиране на зърно и хранителни продукти от украински пристанища през Черно море, предаде Анадолската агенция.

„Гордеем се, че съдействахме за инициатива, която ще изиграе огромна роля в разрешаването на глобалната продоволствена криза, засягаща света от дълго време“, посочи президентът на Турция. „Ще допринесем за предотвратяването на опасността от глад, надвиснала над милиарди хора по света“, добави той.

По думите на Ердоган споразумението засяга всички процеси – от отпътуването на корабите през безопасното им преминаване до пристигането им на крайното пристанище. 

„Прилагането и надзорът на този изключително важен план ще бъде осъществяван от съвместен координационен център, който ще бъде установен в Истанбул“, посочи той.

Споразумението бе подписано след договореност, постигната между страните по време на преговори в Истанбул на 13 юли по план на ООН, предвиждащ за формиране на координационен център, който да осъществява съвместни инспекции на входа и изхода на пристанищата и да гарантира безопасността на маршрутите.

Турция, чиято посредническа роля бе международно оценена, осъществи координация с Москва и Киев за отварянето на коридор от украинското пристанище Одеса с цел възобновяване на глобалните доставки на зърно, блокирани заради войната в Украйна, напомня АА.

Ердоган призова също така Русия и Украйна да прекратят продължаващата вече пет месеца война, като заяви: „Бих искал тази съвместна стъпка, която правим в Истанбул с руската и украинската страна да бъде нов повратен момент, който да съживи надеждите за мир“.

В изказване преди церемонията Гутериш благодари на Турция за „съдействието и упорството“ за подписването на споразумението.

Подписването на споразумения от Русия и Украйна с Турция и ООН в Истанбул, с които се предвижда възобновяването на износа на украинско зърно през Черно море, бе приветствано от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, предаде ДПА.

„Тази сделка ще бъде от полза за милиони хора по света“, заяви Мишел в Туитър. „Стриктното изпълнение на сделката сега е от изключителна важност, за да може тя да проработи“, изтъкна той.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел също даде положителна оценка на постигнатите договорености. Той ги окачестви като „стъпка в правилната посока“.

„Призоваваме за бързото ѝ прилагане“, заяви Борел. ЕС се ангажира да продължи да подпомага износа на украинско зърно. „Незаконното нахлуване на Русия в Украйна изправи милиони хора пред риска от глад“, подчерта той.

Мишел и Борел благодариха на ООН и Турция за ролята им на посредници при постигането на споразумението.

Вашингтон ще държи Москва отговорна за изпълнението на постигнатото с помощта на ООН споразумение за възобновяване на износа на зърно от Украйна през Черно море, заяви постоянната представителка на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд, цитирана от Ройтерс.

Г-7 ще следи внимателно, за да се увери, че сделката за възобновяване на износа на украинско зърно през Черно море не „излага Украйна на допълнителен риск“ от руски атаки, заяви канадският премиер Джъстин Трюдо, цитиран от Ройтерс.

„Г-7 работи в тясно сътрудничество с партньори като Турция и други, за да гарантира износа на това зърно от Украйна и че то ще стигне до местата по света, където е необходимо, без да бъдат излагани на риск суверенитетът и сигурността на Украйна“, изтъкна Трюдо.

Последни новини

Последни новини

Путин: 45% от изнасяното през Черно море украинско зърно е за Европа

Руският президент Владимир Путин подчерта важността да се вземе предвид позицията на Москва за цялостното изпълнение на зърнената сделка. „Само ако нашата позиция бъде

Новини от Maritime.News

- Maritime.News
100 audits completed under IMO Member State Audit Scheme

One hundred of IMO’s 175 Member States and three associated Members have now been audited under IMO’s Member State Audit Scheme (IMSAS). The milestone was reached in March 2023. The… [...]

- Maritime.News
Maersk to divest Maersk Supply Service

A.P. Moller – Maersk has reached an agreement with A.P. Moller Holding, the parent company of the A.P. Moller Group, for an intended divestment of Maersk Supply Service (MSS), a… [...]

Новини от Agriculture.bg

- Agriculture.bg
Путин: 45% от изнасяното украинско зърно е за Европа

Руският президент Владимир Путин подчерта важността да се вземе предвид позицията на Москва за цялостното изпълнение на зърнената сделка. „Само ако нашата позиция бъде взета предвид, ще бъде осигурено честно… [...]

- Agriculture.bg
БАБХ извърши 2438 проверки за седмица в обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене

Миналата седмица по време на официалния контрол в цялата страна, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши общо 2438 проверки в обекти за търговия на дребно и заведения за… [...]

Новини от Deo.bg

- DEO
Все повече коралови рифове страдат от недостиг на кислород

По-голямата част от общо 32 изследвани коралови рифа по света страдат от ниски нива на кислород поради глобалното затопляне, а заплахата за морските екосистеми се очаква да се задълбочи, сочи… [...]

- БТА
Човечеството днес тежи общо около 390 млн. тона

Общото тегло на дивите сухоземни бозайници на Земята – от слонове до бизони и от елени до тигри – сега е по-малко от 10 % от общото тегло на мъжете,… [...]