Седем години затвор в Индонезия за капитан на катер, превозвал токсични отпадъци

Окръжен съд в Индонезия осъди капитан на катер на седем години и осем месеца затвор за навлизане в индонезийски води с опасен течен товар, съобщават от Министерството на околната среда и горите в страната.

„Присъдата по този случай е най-високата, постановявана някога за нарушаване на забраната за внясяне на отпадъци на територията на Република Индонезия“, заявява Язид Нурхуда, директор на дирекцията за наказателно правоприлагане в областта на околната среда и горите.

Местното законодателство предвижда максимална присъда от 15 години лишаване от свобода за превоз без надлежното разрешение на опасни товари във водите на Индонезия.

На 13 юни м.г. местната Брегова охрана разпорежда на капитана на CRAMOIL EQUITY (MMSI: 563036830), плаващ под флага на Сингапур, да напусне териториалните води на страната. Властите са получили сигнал, че на борда се превозват опасни течни вещества от Сингапур.

Два дни по-късно е установено, че CRAMOIL EQUITY не е изпълнил разпореждането и се намира в района на Батам.

При последвала бордова проверка са установени 20 IBC резервоара с течности. Лабораторни изследвания доказват, че става дума за забранени течни отпадъци, а внасянето им в страната е криминално престъпление.

Осъденият капитан на катера е гражданин на Индонезия на 48-годишна възраст. Наложена му е и парична глоба в размер на над 150 хил. евро.

Продължава работата на местните власти за установяване на първоизточника на токсичните вещества в Сингапур. Катерът е собственост на базирана в Сингапур компания.

Последни новини

Последни новини

Министерството на транспорта назначава независим член в съвета на директорите на БМКЦ

Министерството на транспорта и съобщенията е обявило конкурс за за избор на един независим член в Съвета на директорите на Български морски квалификационен център, видя

Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето. През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за