През август Турция започва проучвателни сондажи в Средиземно море

Турският сондажен кораб „Абдулхамид Хан“ започва на 9 август дейности в Средиземно море в зони, попадащи под турска юрисдикция, съобщи турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез, цитиран от в. „Ватан“.

Планира се корабът да отплава на 9 август от пристанище Ташуджу в Мерсин, където ще се проведе цеморения в присъствието на президента Реджеп Тайип Ердоган, посочи министърът.

„Абдулхамид Хан“ е четвъртият сондажен кораб на Турция. Плавателният съд бе купен миналата година от Република Корея. Той е дълъг 238 и широк 42 метра. Способен е да извършва сондажи на дълбочина до 12 200 метра и до 3665 метра под морското дъно. Това е сондажен кораб от седмо поколение, оборудван с най-съвременни технологии и един от едва петте плавателни съда в света от този клас. 

Освен с него Турция разполага и със сондажните кораби „Фатих“, „Кануни“ и „Явуз“, както и с два сеизмографски – „Оруч Реис“ и „Барбарос Хайреттин паша“.

Предишни турски сондажи за въглеводороди в Източното Средиземноморие породиха напрежение в отношенията между Анкара и Атина и Анкара и Никозия. 

Последни новини

Последни новини

Няма непосредствена опасност за крайбрежието ни от взривяването на „Каховка“

Във водите на Черно море в района на Одеса постъпва вода от р. Днепър след взривяване на стената на яз. Каховка. Акт, за който взаимно се обвиняват Русия и Украйна. През

Подводният риф при нос Шабла върху карти на Гаетано ди Палма и Ал. Конрад от 1811 и 1828 година

Отсечка от картата „Карта на по-голямата част от Турция в Европа“ на Гаетано ди Палма от 1811 г. с част от западния бряг на Черно и подводният риф при нос Шабла (Cap Chabla).