Празник в доковата камера: 1 година от приемането на 38-годишния кораб на Морско училище

Снимка: ВВМУ

Първият български военен научноизследователски кораб, с бордови номер 421 – „Св. св. Кирил и Методий“, отбеляза една година от влизането си в състава на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, съобщиха от училището.

38-годишният кораб е на ремонт, но това не попречи да се проведе честването в доковата камера на варненски завод.

От училището информират, че церемонията е започнала с издигане на националния флаг и флаговете за разцветяване на борда на плавателния съд, в присъствието на началника на Морско училище – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, командването на кораба и целия екипаж.

След ритуала с награди бяха отличени членове от плавсъстава на кораба, според съобщение на училището.

38-годишният кораб „Св. св. Кирил и Методий“ бе придобит за няколко милиона лева, а отделно за ремонта му ще бъдат разходвани още няколко милиона.

От Морско училище обаче припомнят, че негова кръстница стана номинираната за Оскар българска актриса Мария Бакалова.

В момента НИК 421 е на ремонт, който струва милиони, и се подготвя за тазгодишната експедиция до Антарктика. На борда му родните полярници от Българския антарктически институт, заедно с екипажа от Морско училище, се планира да стигнат до българската база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън.

С осигуряването на националните антарктически експедиции със „Св. св. Кирил и Методий“, България за първи път ще бъде равна на другите държави в изследванията си на Ледения континент, според учебното заведение.

„Корабът е мечта за поколения български антарктици и учени, които досега нямаха научноизследователски плавателен съд, с който да правят проучвания“, пишат от Морско училище.

Maritime.bg припомня, че Украйна придоби английски ледоразбивач в перфектно състояние за 8 млн. долара, който вече осъществи първо полярно плаване.

Всичко по темата: Научно-изследователски кораби за полярни експедиции

Последни новини

Последни новини

Променени тарифи за пристанищните такси създадоха напрежение в морската индустрия

Без нужното обществено обсъждане е изменена тарифата за събираните такси от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Това пише в писмо до транспортния министър

Варненска морска гимназия „Св. Н. Чудотворец“ отбелязва 75 години от създаването си

Варненска морска гимназия "Свети Николай Чудотворец" ще отбележи своята 75-а годишнина. В своята 75-годишна история училището се е утвърдило като лидер в обучението на