Първи кораб излезе от Пристанище Одеса

Плаващият под флага на Сиера Леоне бълкер RAZONI (IMO: 9086526) става първи кораб, изведен от украинско черноморско пристанище от началото на военния конфликт между Украйна и Русия, видя Maritime.bg.

Малко след 0930 ч. на 01 август започна маневрата за излизане от Пристанище Одеса на бълкера.

Маневрата е осигурявана от украинските влекачи AUSTRALIA и BULAT.

RAZONI плава с направление към Ливан.

На 26 юли Украйна обяви коридор, по който ще бъдат извеждани кораби със зърнени товари. Той дублира предложения от Русия преди месеци, като единствената разлика е, че преминава по-близо до бреговете на Украйна.

Корабите ще бъдат извеждани с помощта на украински пилоти и влекачи, конвои ще бъдат образувани в района на Одеса, а в южно направление плавателните съдове ще бъдат охранявани от турските военноморски сили.

В Черно море вече навлязоха две фрегати и подводница на южната ни съседка, които следва да гарантират безопасността на конвоираните кораби до Турция. Именно страната ще осигурява и провеждането на проверки, заедно с руски представители, на плавателните съдове, които ще се насочват към Украйна за износ на зърнени товари. Те следва да гарантират, че в атакуваната държава няма да бъдат внасяни оръжия по море.

Последни новини

Последни новини

Футболни отбори дадоха старт на кампанията „Подкрепа за българските капитани!“ на „Galaxy Leader“

Футболните отбори "Пирин" - Благоевград и "Черно море" - Варна дадоха старт на кампанията "Подкрепа за българските капитани", които бяха задържани от йеменските хути на борда

Боен кораб свали пореден дрон над водите на Червено море край Ходейда

Илюстративно изображение. Неназован боен кораб е свалил безпилотен летателен апарат над водите на Червено море. Това съобщиха специалисти по морска сигурност. Към